Marineschip De Ruyter dinsdag op missie naar Straat van Hormuz
Het marineschip Zr.Ms. De Ruyter vertrekt dinsdag naar de Straat van Hormuz voor deelname aan de Europese veiligheidsmissie daar. Het gaat om een periode van ongeveer vijf maanden. Ook België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Italië en Portugal steunen de missie.
Volgens minister Blok van Buitenlandse Zaken is de situatie in Irak en Iran "zorgelijk en ernstig" na de liquidatie van de Iraanse generaal Soleimani bij een Amerikaanse aanval in Irak.
De Straat van Hormuz ligt in een belangrijke vaarroute tussen de Perzische Golf en de Indische Oceaan. Daar vonden regelmatig aanslagen plaats zonder dat duidelijk was wie er achter zat. Blok: "We kunnen met deze missie zorgen dat de veiligheid van onze scheepvaart in dat gebied gewaarborgd kan worden."
Blok: "Voor een land dat kwaad in de zin heeft, is het niet fijn als daar een marineschip ligt, dat met de radar precies kan zien wat iemand aan het doen is." Ook wordt er een diplomatieke missie gestart voor "een dialoog en samenwerking" tussen alle belanghebbenden in de Golfregio.
Het is niet de bedoeling om vanaf het schip te gaan schieten, maar als het nodig is mogen de Nederlandse militairen zichzelf verdedigen.