Een man in de Chinese hoofdstad Peking draagt een mondkapje
NOS NieuwsAangepast

Zes doden in China door nieuw coronavirus: 'Alle hens aan dek bij regering'

Het dodental door het nieuwe coronavirus in Wuhan is opgelopen naar zes, heeft de burgemeester van de Chinese miljoenenstad bekendgemaakt.

Eerder vandaag werd het dodental nog naar vier bijgesteld. De vierde dode was een 89-jarige man die in een ziekenhuis in Wuhan lag met ademhalingsproblemen. Over het vijfde en zesde dodelijk slachtoffer zijn geen details bekendgemaakt.

Tot nu toe is het virus bij zo'n 300 mensen aangetroffen. Het gaat om 270 mensen in de provincie waar Wuhan ligt en mensen in Peking, Shanghai, de noordelijke havenstad Tianjin en de zuidelijke provincie Guangdong.

"Het is nu alle hens aan dek bij de regering", vertelt verslaggever Sjoerd den Daas in het NOS Radio 1 Journaal. "Controle en preventie van verdere besmettingen hebben topprioriteit." De Wereldgezondheidsorganisatie verwacht dat het virus de komende dagen ook in andere delen van China en mogelijk ook in andere landen zal opduiken.

Overdraagbaar van mens op mens

Gisteren maakten de Chinese autoriteiten bekend dat het coronavirus overdraagbaar is van mens op mens. Het virus werd in december voor het eerst ontdekt bij mensen die een markt in Wuhan bezochten waar levende vissen, vogels en andere dieren werden verkocht.

"Zeker 14 medici zijn besmet. Zij zijn niet op die markt geweest. Het kan dus alleen zijn gebeurd omdat ze die zieke mensen behandeld hebben", zegt Den Daas. "Maar het is nog onduidelijk in welke fase het risico op besmetting het grootst is."

Chinees nieuwjaar

Rond deze tijd reizen miljoenen Chinezen naar hun familie vanwege nieuwjaar. De overheid is bezorgd dat het virus zich daardoor verspreidt. Daarom zijn er temperatuurchecks op trein- en busstations en vliegvelden, om te kijken of reizigers mogelijk koorts hebben. Rond Wuhan zijn extra controles op de snelwegen om te voorkomen dat mensen gevogelte meenemen.

Via sociale media wisselen mensen veel tips uit over hygiëne en preventie. Veel burgers maken zich zorgen en leggen de link met de sars-uitbraak in 2003. Toen ontkende de overheid de ernst van de situatie en stierven er bijna 800 mensen aan de gevolgen van het virus.

Daar heeft de overheid lessen uitgetrokken, zegt Den Daas. "Destijds probeerden ze het te verdoezelen uit angst voor sociale onrust. Nu roepen ze mensen op om echt geen informatie achter te houden."

De zorgen in bijvoorbeeld Shanghai nemen toe. Veel mensen slaan gezichtsmaskers in om besmetting te voorkomen en vertrouwen niet blind op wat de staatsmedia melden.

Gezichtsmaskers Shanghai uitverkocht uit angst voor coronavirus

Australië gaat passagiers screenen die vanuit Wuhan het land binnenkomen. Inmiddels hebben de gezondheidsautoriteiten in de deelstaat Queensland bevestigd dat er een man in zijn woning in quarantaine wordt gehouden. Hij heeft symptomen en er wordt nu onderzocht of hij ook daadwerkelijk is besmet met het virus.

Eerder voerden de VS en een aantal Aziatische landen een screening in om te voorkomen dat het virus zich daar verspreidt. Tot nu toe is het virus naast in China alleen in Thailand, Zuid-Korea en Japan opgedoken.

De Wereldgezondheidsorganisatie komt morgen in Genève bijeen voor een spoedoverleg over het coronavirus. Dan wordt er bepaald of er wereldwijd maatregelen moeten worden genomen om het virus niet verder te laten verspreiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl