Na de moord op Derk Wiersum legden mensen bloemen bij het kantoor van advocaat
NOS NieuwsAangepast

OM: arrestant in zaak-Wiersum verdacht van medeplegen moord

Een van de opgepakte verdachten in de zaak rond de moord op advocaat Derk Wiersum wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van het medeplegen van de moord. Het gaat om de 36-jarige Giërmo B. uit Almere.

De afgelopen maanden werden vier verdachten aangehouden voor de moord op Wiersum. Van hen zitten er nog twee vast. Eerder werd gemeld dat voor justitie vaststaat dat B. de schutter is, maar volgens het OM is dat gebaseerd op onjuiste informatie.

B. wordt ook verdacht van heling van bestelauto's. Een daarvan is mogelijk als vluchtauto gebruikt bij de moord.

Wiersum werd op 18 september doodgeschoten bij zijn huis in Amsterdam. Hij stond kroongetuige Nabil B. bij in het zogeheten Marengo-proces.

Neef van Taghi

De tweede verdachte die nog vastzit in de Wiersum-zaak is een neef van Ridouan Taghi, die vorige maand in Dubai werd aangehouden en enkele dagen later naar Nederland werd overgebracht. Ridouan Taghi is hoofdverdachte in het Marengo-proces, over een reeks liquidaties.

Giërmo B. moet volgende week woensdag voor het eerst voor de rechter verschijnen voor een voorbereidende zitting. Hij wordt verdacht van 'moord in vereniging', wat betekent dat hij de moord samen met anderen zou hebben gepleegd. De neef van Taghi werd later aangehouden en hoeft volgende week nog niet voor te komen.

Overvallen

Volgens het AD is B. jaren geleden veroordeeld tot een celstraf van zeven jaar voor twee gewelddadige overvallen. Het OM wil hier niet op reageren.

Het AD schrijft dat B. in 2013 terechtstond voor twee overvallen die het jaar ervoor waren gepleegd. Een verfwinkel in Woudenberg en een echtpaar in Tienhoven waren het doelwit. In beide gevallen werden de slachtoffers bedreigd en vastgebonden. De eigenaar van de verfzaak werd in een been gestoken.

B. maakte samen met iemand anders tienduizenden euro's en sieraden buit. Tegen hen werd acht jaar cel geëist. In hoger beroep kregen beiden zeven jaar cel. Later stond B. terecht voor het bezit van softdrugs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl