Op de vlucht voor het vuur: duizenden Australiërs naar het strand
In kustplaatsen in het zuidoosten van Australië zijn duizenden mensen naar het water gevlucht vanwege de oprukkende branden. Bij de plaats Mallacoota zitten 4000 mensen vast op het strand, onder wie veel toeristen.
Sommigen zijn met een boot het water op gevlucht, anderen zitten op steigers. Ook bij Bermagui en Batemans Bay zijn inwoners naar het water gegaan.
De branden bereikten vanochtend de noordkant van Mallacoota.
"De beelden daarvan zijn ontzettend heftig", zei correspondent Eva Gabeler in het NOS Radio 1 Journaal. "Vanochtend om 9.30 uur was het door de branden helemaal donker. Een minuut of tien later was de lucht juist weer fel rood. En ook horen mensen continu keiharde knallen. Dat komt omdat het een vakantiegebied is en campinggasflessen die de mensen bij hun vlucht hebben achtergelaten, ontploffen."
In tegenstelling tot de rest van de regio was Mallacoota niet geëvacueerd. Gisteren vonden de autoriteiten het te laat en te gevaarlijk om alsnog over te gaan tot evacuatie.
Elders in het land raakten brandweerlieden ingesloten door het vuur. Zij konden ongedeerd ontkomen:
In de deelstaten Victoria en New South Wales woeden al wekenlang enorme branden. In beide staten zijn voor meerdere gebieden noodwaarschuwingen uitgegeven. Het dodental als gevolg van de branden is gestegen naar twaalf. Vandaag vond de politie de lichamen van een man en zijn zoon in een huis in Cobargo, in New South Wales.
De premier van Victoria heeft inmiddels om hulp gevraagd van het Australische leger. Dat zou kunnen worden ingezet om mensen te evacueren en voedsel, water en elektriciteit naar afgelegen gebieden te brengen. Verder heeft Victoria aan Canada en de Verenigde Staten gevraagd om zeventig brandweerlieden te sturen.
Het einde van de branden is nog niet in zicht. Sinds gisteren zijn er 200 branden bij gekomen. Voor zestien branden geldt het hoogste waarschuwingsniveau.
Op deze kaart zie je de branden van de afgelopen 72 uur. De afstand tussen Melbourne en de zuidoostelijke kustplaats Mallacoota is hemelsbreed zo'n 400 kilometer:
Vanwege de bosbranden gaat de vuurwerkshow in de hoofdstad Canberra vandaag niet door. In Sydney wordt het traditionele vuurwerk wel afgestoken, ondanks protesten van Australiërs die vinden dat het geld beter gebruikt kan worden, of dat het nu ongepast is. Een petitie tegen het afsteken van dit vuurwerk is een kwart miljoen keer ondertekend.
"Ik vind het ook ongemakkelijk om naar dat vuurwerk te gaan kijken", zegt Gabeler. "Vier miljoen euro wordt daar de lucht in geschoten, terwijl elders de brandweer keihard moet vechten tegen de branden."
Nu is het te laat om het vuurwerk nog te schrappen. Een miljoen mensen is van plan om naar de haven te komen. Veel mensen waren er al om 08.00 uur plaatselijke tijd om het beste plekje te vinden.