De bekende vuurwerkshow bij het Sydney Opera House
NOS NieuwsAangepast

Vuurwerkshow Sydney gaat door ondanks grote druk van Australiërs

De brandweer in de Australische deelstaat New South Wales heeft groen licht gegeven voor de jaarlijkse vuurwerkshow in Sydney. Er werd getwijfeld of de show zou doorgaan, omdat de luchtkwaliteit slecht is vanwege de aanhoudende bosbranden in de omgeving. Door het vuurwerk zou die alleen maar slechter worden.

Veel Australiërs hebben daarom geprobeerd het nieuwjaarsvuurwerk tegen te houden. Ook vinden ze het ongepast dat er voor miljoenen aan vuurwerk de lucht in wordt geschoten, terwijl er grote tekorten zijn bij de brandweer.

De vuurwerkshow in Sydney is een van de bekendste ter wereld. Zo zag het spektakel er eerder uit:

Ook vuurwerk in het Australische Sydney

Handtekeningen

Een petitie werd meer dan 250.000 keer ondertekend, maar premier Gladys Berejiklian van New South Wales zei dat de voorbereiding al ruim een jaar geleden was begonnen en dat het geld dus allang was uitgegeven. Vicepremier John Barilaro ging vanochtend in tegen de uitspraken van zijn premier en deed een oproep om de show alsnog af te blazen. Hij noemde het "een erg gemakkelijke beslissing".

Er is voor de regering nog een andere belangrijke reden om het nieuwjaarsvuurwerk door te laten gaan, zegt correspondent Eva Gabeler. "Premier Morrison wil een signaal afgeven aan de rest van de wereld dat alles onder controle is en dat mensen gewoon naar Australië op vakantie kunnen gaan. In één dag wordt er omgerekend 80 miljoen euro verdiend aan toerisme. Dat geld wil de regering nu en in de toekomst niet mislopen."

Op het moment dat het besluit genomen werd, was niet bekend dat bij de branden in New South Wales een brandweerman is overleden en twee anderen brandwonden hebben opgelopen. Een extreem harde wind deed hun auto omslaan terwijl ze door natuurbranden omringd waren.

Enorme schade

In de hoofdstad Canberra is de show wel afgeblazen. Verder zijn in de regio Victoria 30.000 mensen opgeroepen hun huis te verlaten vanwege de branden. Het is onduidelijk of al die mensen dat advies hebben opgevolgd, omdat er in de regio ook veel vakantiegangers zijn.

De afgelopen weken is meer dan vier miljoen hectare bos verspreid over meerdere deelstaten in vlammen opgegaan. Veel verschillende soorten dieren zijn ook getroffen, waaronder kangoeroes, gordeldieren en koala's. Deskundigen denken dat duizenden koala's zijn omgekomen door de branden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl