Tjeerd de Groot (D66), Esther Ouwehand (PvdD) en Theo Hiddema (FvD)

Terugblik op een roerig politiek jaar én nieuwtjes voor 2020

Het jaar 2019 was een politiek jaar waarin het Binnenhof flink werd opgeschud. De politiek kwam onder druk te staan door stevige protesten. We blikken terug met Tjeerd de Groot (D66), Esther Ouwehand (PvdD) en Theo Hiddema (FvD), die voor het nieuwe jaar alle drie ook een nieuwtje hebben.

Theo Hiddema van Forum voor Democratie kijkt neutraal terug. "Maar ik ben nogal stoïcijns", zegt hij. Zijn partij werd bij de Provinciale Statenverkiezingen de grootste partij. Hiddema is er trots op. Maar er was ook gedoe binnen de gelederen. Vooral tussen FvD-leider Thierry Baudet en mede-partijoprichter Henk Otten. In juli barstte de bom. Hiddema is er duidelijk over:

'Ik ben nogal stoïcijns'

Tjeerd de Groot van D66 was dit jaar onder de indruk van het boerenprotest op het Malieveld. Hij kreeg de volle laag door een gewaagde uitspraak. De Groot vindt dat de veestapel moet halveren. Daar staat hij ook nog steeds achter. "Die keuze moeten we gewoon maken." Het Kamerlid wil dan ook scherpere politieke keuzes:

'De natuur sterft maar één keer uit'

Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren nam in oktober het stokje over van Marianne Thieme. Een eervolle baan, vindt ze. Ook voor haar partij was het een roerig jaar: zo werd partijvoorzitter Sebastiaan Wolswinkel naar huis gestuurd en nam het afgesplitste Kamerlid Femke van Kooten haar zetel mee. Daar is Ouwehand nog steeds boos over:

'Wij zijn niet van de koehandel en handjeklap'
Arjan Noorlander over het politieke jaar 2019

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl