ANP
NOS NieuwsAangepast

Dag vol boerenprotest eindigt in chaotische avondspits

Opnieuw hebben boeren door heel Nederland actiegevoerd tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Ze hebben hun protesten vooral gericht op andere vervuilende sectoren, de media en de politiek. Groepen boeren zwierven per trekker langs verschillende protestlocaties, die in sommige gevallen op het laatste moment werden gekozen.

De avondspits ondervond veel verkeershinder, net als vanochtend, omdat in de loop van de middag veel demonstranten van hun protestlocatie vertrokken. Op snelwegen en provinciale wegen stond op het hoogtepunt ruim 500 kilometer file.

Volg alle actuele ontwikkelingen in het liveblog.

De protesten komen een dag nadat het Landbouw Collectief, dat dertien boerenorganisaties vertegenwoordigt, afspraken heeft gemaakt over de stikstofmaatregelen met minister Schouten van Landbouw en premier Rutte.

Toch acties bij distributiecentra

De ochtendspits verliep al hectisch door de acties. Door het hele land stond ongeveer tweemaal zo veel file als normaal, meldt de ANWB. Tientallen boeren kregen een boete van 380 euro, omdat zij met een te langzaam voertuig over de snelweg reden.

Het was lange tijd druk bij Arnhem, Rotterdam en bij grensovergangen naar Duitsland, die dichtgezet waren door boeren die daar barbecues hielden.

Oorspronkelijk wilden de boeren tientallen distributiecentra van supermarkten blokkeren, maar de rechter verbood dat gisteren. Actiegroep Farmers Defence Force reageerde in een verklaring strijdlustig. "Ze kunnen onze bedrijven afpakken, ons verdrijven van ons land, maar ze kunnen onze eer niet afnemen! We zullen strijden tot het einde en ver daarna."

Distributiecentra

Een aantal demonstranten trok zich niets van de gerechtelijke uitspraak aan en hinderde distributiecentra in Tilburg en Breda, in die laatste plaats kregen ze koffie en koek van het personeel. De boeren vertrokken pas toen de politie dreigde de trekkers in beslag te nemen.

In Haaksbergen werd een distributiecentrum niet geblokkeerd, maar reden boeren op tractoren rondjes. Zo voerden boeren ook actie bij een distributiecentrum in Veghel. Bij de supermarkten Jumbo en Albert Heijn leidden de acties niet tot problemen met de bevoorrading.

Boos op de media

In Hilversum protesteerden zo'n honderd boeren voor de hoofdingang van de NOS. Ze kwamen te voet naar het NOS-gebouw, omdat zij van de politie niet met hun trekkers het Mediapark op mochten. Ook bij de regionale omroep RTV Noord in Groningen en de Leeuwarder Courant stonden boeren.

Boeren op Mediapark: 'Wij willen een eerlijk verhaal in de media'

De boeren bij de NOS waren het oneens met de wijze waarop hun beroepsgroep in de media komt en eisten zendtijd. Een boer zei in het NOS Journaal dat ze worden weggezet als milieuvervuilers en subsidieprofiteurs. "Dit terwijl wij eerlijke, hardwerkende, belastingbetalende Nederlanders zijn, die proberen alles zo goed mogelijk te doen." De boeren gingen ook in gesprek met de leiding van de NPO en NOS.

Tata Steel geblokkeerd

Een andere groep boeren had met trekkers de toegangswegen van Tata Steel in Velsen-Noord geblokkeerd. Personeel van Tata zegt dat het bedrijf grote schade heeft geleden, omdat grondstoffen niet aangevoerd konden worden.

Boeren blokkeren toegang Tata Steel: 'Vervuiling komt niet alleen bij ons vandaan'

Ook stonden er vanochtend boeren bij de Amercentrale in Geertruidenberg, die steenkool en biomassa verstookt, bij het industrieterrein bij Moerdijk, bij autofabriek Nedcar in Born en bij Shell in Pernis.

In Arnhem werd op advies van de politie het provinciehuis afgesloten, toen daar tientallen trekkers voor de deur verschenen. En in Middelburg zijn zo'n zestig tractoren het historische Abdijplein opgereden, waar het provinciehuis van Zeeland staat. Ook in Den Bosch gingen boeren onder begeleiding naar het provinciebestuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl