ANP
NOS NieuwsAangepast

Boeren vertrokken uit omgeving Binnenhof na korte actie tegen stikstofwet

Bij het Binnenhof hebben vanavond tientallen boeren met tractoren een kortstondige actie gevoerd. De boeren zijn weer vertrokken. Sommigen zeiden dat ze weggingen na geruchten dat bewoners van de Haagse wijk Duindorp onderweg waren naar het Binnenhof.

Rijkswaterstaat meldde eerder dat er meer boeren onderweg waren naar Den Haag. De Eerste Kamer stemde vanavond over de stikstofwet van het kabinet, die is aangenomen.

De politie sloot de toegang tot het Binnenhof af en ging in gesprek met de actievoerders. De boeren kwamen uit Zuid-Holland en wilden laten zien dat ze er zijn. "We willen sympathie krijgen van de burgers en proberen een signaal af te geven aan de regering", vertelt een van de boeren. "We blijven komen tot we weer verder kunnen met ons bedrijf."

Een NOS-verslaggever telde ongeveer 150 boeren en familieleden, en zo'n dertig tot veertig trekkers. Het ging om een spontane actie, die volgens de boeren vanmiddag is opgezet. "Om 17.30 uur was ik nog de koeien aan het melken. Een kameraad belde mij op, toen ben ik vertrokken op de trekker", zegt een boer bij Nieuwsuur.

Geen bestorming

De boeren zeiden niet uit te zijn op een bestorming van de parlementsgebouwen. Dat was overigens ook nauwelijks mogelijk, want het Binnenhof is standaard afgesloten met stalen pollers, palen die in en uit de grond kunnen komen.

De situatie rondom het Binnenhof was rustig en het verkeer had geen last van de actie.

Een impressie van de verrassingsactie:

De boerenactie bij het Binnenhof

Zoals verwacht heeft de Eerste Kamer dus ingestemd met de noodwet van het kabinet, die de bouw weer vlot moet trekken. Die ligt nu voor een groot deel stil vanwege de stikstofproblemen.

Uiteindelijk steunden 41 van de 75 senatoren de wet. Naast de coalitiepartijen stemden de SGP, de Onafhankelijke Senaatsfractie, 50Plus en de Groep Otten voor. Forum voor Democratie, GroenLinks, PVV, PvdA, SP en Partij voor de Dieren zijn tegen.

In de noodwet is geregeld dat veeboeren ander voer moeten gaan gebruiken dat de uitstoot van stikstof beperkt. Ook wordt de maximumsnelheid op veel wegen verlaagd van 130 naar 100 kilometer per uur.

Boeren aangesloten bij Farmers Defence Force wilden morgen distributiecentra van supermarkten gaan blokkeren, maar dat is vandaag in een kort geding door de rechter verboden.

De verwachting is dat de boeren zich morgen aansluiten bij een demonstratie van bouwers die het niet eens zijn met de stikstof- en pfas-maatregelen van het kabinet. De bouwers willen ook naar Den Haag komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl