Thijs H. op een bewakingscamera
NOS NieuwsAangepast

Openbaar Ministerie wil moordverdachte Thijs H. opnieuw verhoren

Het Openbaar Ministerie wil de van drie moorden verdachte Thijs H. opnieuw verhoren. Dat bleek tijdens een regiezitting in Maastricht.

H. (28) wordt verdacht van de moord op twee wandelaars op de Brunssummerheide en een in de Scheveningse Bosjes. H. heeft die moorden bekend en gezegd dat hij in een psychose verkeerde toen hij de moorden pleegde.

Thijs H. ging vandaag niet in op vragen van de officier van justitie:

Thijs H.: 'Ik beantwoord vandaag geen vragen'

Het OM bevestigde tijdens de regiezitting dat H. door het Pieter Baan Centrum (PBC) volledig ontoerekeningsvatbaar is verklaard. Hij lijdt aan steeds sterker toenemende "ernstige psychotische decompensatie", maar wist dat voor de buitenwereld goed te verbergen. Eerder waren de uitkomsten van dat onderzoek al uitgelekt.

Het OM vindt dat aanvullend onderzoek nodig is, omdat Thijs H. in het Pieter Baan Centrum veel meer heeft verklaard dan tijdens de politieverhoren. Hij heeft onder meer de periode waarin hij psychotisch zou zijn geweest aanzienlijk verlengd. Het OM wil hem daarom op 17 januari nader horen.

Volgens zijn advocaat zit H. momenteel in een depressieve periode, waarvoor hij nog niet wordt behandeld. Hij heeft zijn cliënt daarom afgeraden om vragen te beantwoorden tijdens de zitting. H. heeft dat advies ter harte genomen en geeft geen antwoord op vragen van het OM. Bij verhoren en de inhoudelijke behandeling zal hij dat naar eigen zeggen wel doen.

Deze verdachte kan goed liegen.

Officier van justitie

Het OM zet vraagtekens bij de conclusies van het Pieter Baan Centrum. H. is voor hij daar werd onderzocht al bij diverse psychiaters geweest die geen psychose hebben vastgesteld. Het OM wil weten waarom die niet zijn geraadpleegd door het PBC.

Verder werpt het OM de mogelijkheid op dat H. zijn psychose heeft gesimuleerd. "Deze verdachte kan goed liegen", zei de officier van justitie. Hij wees ook op het "opmerkelijke zoekgedrag op Google" van de verdachte met termen als 'faken psychose' en 'schoonmaken na moorden'. Ook vermoedt de officier van justitie dat zijn drugs- en medicijngebruik aan zijn psychoses kan hebben bijgedragen.

Op verzoek van het OM zullen de GZ-psycholoog en psychiater van het Pieter Baan Centrum tijdens de inhoudelijke zitting worden gehoord. Ook de ouders, zus en ex-vriendin van Thijs H. zullen worden gehoord door de rechter-commissaris. De volgende regiezitting is op 16 maart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl