Politie
In samenwerking met
L1mburg
NOS NieuwsAangepast

'Drievoudige moordenaar Thijs H. volledig ontoerekeningsvatbaar'

Deskundigen van het Pieter Baan Centrum achten de van drievoudige moord verdachte Thijs H. volledig ontoerekeningsvatbaar. Zij adviseren de rechter om een tbs-maatregel met dwangverpleging op te leggen. Dat bevestigen meerdere bronnen aan de Limburgse omroep L1.

Als de rechter het advies van het Pieter Baan Centrum overneemt, krijgt Thijs H. geen celstraf voor het doodsteken van een vrouw in Den Haag en twee wandelaars op de Brunssummerheide. Iemand die volledig ontoerekeningsvatbaar is, kan alleen tbs krijgen.

Psychose

In een eerder stadium bekende de man (28) uit Brunssum de drie moorden. Naar eigen zeggen handelde hij in opdracht van "signalen en berichten" die hij doorkreeg. Hij claimde ook in een psychose te verkeren ten tijde van de moorden, die in mei werden gepleegd.

De verdachte heeft volledig meegewerkt aan de onderzoeken naar zijn geestesgesteldheid. Dinsdag komt de zaak opnieuw voor de rechter. Dan wordt ook het rapport van het Pieter Baan Centrum besproken.

Advocaten

De advocaten die bij de zaak betrokken zijn willen nog niet reageren op het nieuws. "Dat doe ik in de zittingszaal", zegt Serge Weening, advocaat van de verdachte. Ook Sébas Diekstra, die nabestaanden van de slachtoffers bijstaat, wil niet inhoudelijk op de informatie reageren. Hij laat wel weten dat hij het voor de nabestaanden "uiterst pijnlijk" vindt dat er weer informatie uit de strafzaak is gelekt. "De nabestaanden hebben mij laten weten dat zij hopen dat er onderzocht zal worden waar deze informatie vandaan komt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl