Thijs H. bekent dat hij drie moorden heeft gepleegd. Dat zei hij tijdens de pro-formazitting in de rechtszaal. Hij zou in een psychose stemmen hebben gehoord die hem de opdracht hebben gegeven.

"Ik wil me graag richten tot de nabestaanden", zei H. aan het einde van de zitting:

'Het spijt me verschrikkelijk'

"Het spijt me verschrikkelijk wat er gebeurd is. Ik weet dat het de pijn niet verlicht, maar ik hoop dat jullie steun kunnen vinden bij elkaar." In de zaal zat een aantal nabestaanden van een slachtoffer.

H. zei verder in de rechtszaal dat hij volledig zal meewerken aan het onderzoek in het Pieter Baan Centrum. De volgende zitting is op 4 november.

'Andere motieven'

Volgens het OM is er meer dan voldoende bewijs voor een veroordeling. Die bewijzen "wijzen op andere motieven dan een psychose", zei de officier van justitie. Als voorbeeld gaf ze dat de verdachte in de aanloop naar mei "veelvuldig sites had bezocht met informatie over hoe je je moet gedragen als psychopaat, of hoe je rechters voor de gek kunt houden."

Verder heeft het OM aanwijzingen dat er op de dag dat een slachtoffer om het leven kwam, "sporen zijn weggemaakt en niet alleen door de verdachte. Zijn kleding is gewassen, de rugzak waar hij naar eigen zeggen de messen in had gestopt, is ook gewassen." Het OM vraagt zich af of H.'s ouders daarbij betrokken waren.

'Voor de bühne'

De advocaat van de verdachte was boos dat het OM zulke details uit het onderzoek nu al openbaar maakte. "Kennelijk vindt de officier van justitie het voor de bühne van belang om delen uit het dossier te benoemen, waarbij alle nuance verloren gaat." De advocaat zegt dat zijn cliënt juist altijd heeft meegewerkt met het onderzoek.

In de aanloop naar de zitting vandaag was er nog onduidelijkheid over of H. de moorden nou had bekend of juist ontkent.

De verdachte maakte in de rechtszaal een einde aan alle speculaties:

'Ik beken dat ik deze moorden heb gepleegd'

De moorden werden begin mei gepleegd in Den Haag en in Limburg. Het eerste slachtoffer was een vrouw die haar hond aan het uitlaten was in de Scheveningse bosjes in Den Haag. De andere twee waren een man en vrouw op de Brunssummerheide.

Op de dag van de laatste twee moorden wist H. korte tijd te ontsnappen uit de ggz-kliniek door een paar stoelen op elkaar te stapelen in de binnentuin. Na een paar uur werd hij door zijn ouders teruggebracht naar de kliniek.

Hierna werd besloten om hem op een gesloten afdeling te plaatsen. Een dag later bleek dat hij opnieuw was weggelopen. De kliniek heeft toen contact opgenomen met de officier van justitie. Later die dag is H. aangehouden.

STER reclame