Geweld en woede over 'discriminerende' immigratiewet India breiden zich uit
Op steeds meer plekken in India zijn er demonstraties tegen een omstreden immigratiewet. Bij geweld tussen actievoerders en de politie zijn in krap een week tijd zes mensen omgekomen en honderden gewond geraakt.
De aanleiding voor de onrust is een vorige week aangenomen wet. Daardoor kunnen miljoenen illegale immigranten het Indiase staatsburgerschap krijgen, behalve als ze moslim zijn. De oppositie en mensenrechtsorganisaties spreken van discriminatie.
"Er wordt heftig geprotesteerd in Delhi, waar een aantal bussen in brand is gestoken", zegt correspondent Aletta André in het NOS Radio 1 Journaal. "De nieuwe demonstraties zijn een reactie op het ingrijpen van de politie op de campus van een universiteit waar veel minderheden, vooral moslims, studeren."
Verspreid over heel het land zijn er demonstraties:
Demonstranten beschuldigen de politie van excessief geweld. Bij de ontruiming van de campus zijn volgens persbureau Reuters honderd mensen gewond geraakt. "Er zou traangas in de bibliotheek zijn gegooid", zegt de correspondent. Een groep studenten is opgepakt door de politie.
Een aantal Bollywoodsterren betuigt online zijn of haar steun aan de studenten. Zo twittert actrice en regisseur Konkona Sensha: "Schaam je politie van Delhi."
Ook in andere delen van het land gaan voor- en tegenstanders van de wet de straat op. Tegenstanders vinden dat de seculiere staat onderdrukt wordt. Voorstanders zeggen juist dat de wet bedoeld is om minderheden te beschermen van vervolging.
Het heftigste geweld is geconcentreerd in de noordoostelijke staat Assam. Hier vielen de zes doden: vier werden er doodgeschoten door de politie, een kwam om het leven in een brandend huis en het andere slachtoffer is volgens de politie omgekomen als gevolg van een vechtpartij.
Demonstranten in Assam vrezen dat veel migranten zich door de nieuwe wet zullen willen vestigen in de Indiase grensgebieden.
De nieuwe wet is namelijk bedoeld om onderdak te bieden aan vervolgde minderheden uit buurlanden Bangladesh, Afghanistan en Pakistan. Illegalen uit deze landen kunnen voortaan een Indiaas paspoort krijgen. Maar dan moeten ze wel hindoe, sikh, boeddhist, christen, jainist of parsi zijn. Moslims komen er niet voor in aanmerking.
Statelozen
De 180 miljoen moslims in India maken zich ook zorgen over een andere recente ontwikkeling. Door de bijwerking van het burgerregister in Assam is sinds augustus een deel van hen stateloos geworden. "Bijna 2 miljoen mensen hebben niet de juiste papieren om aan te tonen dat ze Indiaas burger zijn", zegt André.
Het gaat vaak om arme mensen. Die hebben om verschillende redenen niet de benodigde documenten voor het staatsburgerschap. Een deel van de twee miljoen statelozen is hindoe. Die hoeven zich volgens de regering geen zorgen te maken.
André: "Terwijl van de moslims wordt aangenomen dat ze illegaal uit Bangladesh zijn gekomen. En dat ze mogelijk in detentiekampen terechtkomen om gedeporteerd te worden. Omdat dit systeem in heel India ingevoerd gaat worden, maken moslims in heel het land zich grote zorgen."
De moslimgemeenschap van India is al langer bezorgd over de hindoe-nationalistische agenda van premier Modi. De VN heeft zich negatief uitgesproken over de omstreden immigratiewet.