NOS NieuwsAangepast

Doden en gewonden bij protest in India tegen omstreden immigratiewet

De politie in India heeft bij demonstraties in de deelstaat Assam tegen de omstreden nieuwe immigratiewet twee demonstranten doodgeschoten. Tientallen mensen werden opgepakt voor het negeren van de avondklok. Ook in andere delen van India werd betoogd tegen de wet die gisteren door het parlement werd aangenomen.

In de hoofdstad van Assam, Gauhati, gingen ondanks de avondklok honderden mensen de straat op. Ze blokkeerden wegen en staken autobanden in brand, waarna gevechten met de politie uitbraken.

De demonstranten protesteren tegen de wet die burgerrechten geeft aan niet-moslims die voor 2015 zijn gevlucht uit Afghanistan, Pakistan of Bangladesh. Critici vinden de wet, die bijvoorbeeld niet geldt voor islamitische Rohingya-vluchtelingen uit Myanmar, discriminerend voor moslims.

"De protesten zijn behoorlijk hevig, vooral in de provincie Assam. Daar werd ook brand gesticht bij treinstations door demonstranten", zegt NOS-correspondent Aletta André. "Er zijn duizend extra militairen naar het gebied gestuurd en het internet is platgelegd voor de komende 48 uur in de hoop dat de rust daarmee weerkeert."

Mensen zijn bang voor de toestroom van migranten die kunnen worden genaturaliseerd

NOS-correspondent Aletta André

Dat de protesten vooral plaatsvinden in het noordoosten van India, komt doordat die regio grenst aan Bangladesh. "Daar zijn mensen bang voor de toestroom van niet-islamitische migranten die kunnen worden genaturaliseerd. Ze zijn tegen alle migranten van welke religie dan ook", zegt André.

De Indiase premier Modi zegt dat burgers in het noordoosten zich nergens zorgen over hoeven te maken. "Niemand kan jullie rechten afnemen", schreef hij op Twitter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl