Richard von Weizsäcker met zijn vrouw Marianne en Angela Merkel in 2015
NOS NieuwsAangepast

Zoon Duitse oud-president Von Weizsäcker doodgestoken, 'dader had waanideeën'

De zoon van de Duitse oud-president Richard von Weizsäcker is gisteravond doodgestoken in een ziekenhuis. Fritz von Weizsäcker hield een lezing over leververvetting in een Berlijnse privékliniek toen hij werd belaagd door een man uit het publiek. De 59-jarige arts is nog gereanimeerd, maar bezweek ter plekke aan zijn verwondingen.

De aanvaller is vastgehouden door omstanders en opgepakt. Vandaag liet de Duitse justitie in Berlijn weten dat hij moet worden opgenomen in een psychiatrische instelling.

De 33-jarige verdachte uit Rheinland-Pfalz is vandaag psychiatrisch onderzocht. Hij had een weerzin tegen de familie Von Weizsäcker, die voortkwam uit waanideeën. De man heeft geen strafblad en is niet eerder opgevallen bij de autoriteiten.

Hij had online onderzoek gedaan naar het slachtoffer en wist dat de arts Fritz von Weizsäcker een lezing over leververvetting zou houden in een Berlijnse privékliniek. Hij kocht een mes en nam de trein naar Berlijn.

Een deel van de 15 tot 20 aanwezigen bij de lezing wist de aanvaller te overmeesteren en hield hem vast tot de politie er was. Een politieagent die de lezing bijwoonde, probeerde de steker en Von Weizsäcker nog uit elkaar te halen. De agent raakte daarbij zwaargewond en overleeft het mogelijk niet.

'Gepassioneerd arts'

Von Weizsäcker laat een vrouw en drie kinderen achter. Zijn zus heeft op Instagram een foto van een kruis geplaatst, met de tekst "Zorg voor mijn broer".

In Duitsland is geschokt gereageerd op de moord. Christian Lindner, de leider van de liberale FDP, zegt dat hij een vriend is verloren. "Een gepassioneerd arts en een goed mens. Je vraagt je af in wat voor wereld we leven." Ook collega's roemen tegenover Duitse media Weizsäckers toewijding: "Hij gaf alles voor zijn patiënten", schrijft onder meer Bild.

Herinnering aan nazi-verleden

Richard von Weizsäcker, de vader van Fritz, was tussen 1984 en 1994 president van West-Duitsland en later het herenigde Duitsland. Eerder was hij de eerste CDU-burgemeester van West-Berlijn. Hij wordt algemeen beschouwd als een van de belangrijkste leiders in het naoorlogse Duitsland. Tot zijn dood in 2015 was hij ook onder jongere generaties nog bekend en geliefd.

Hij speelde een grote rol in hoe de Duitsers omgaan met het nazi-verleden. Bij een herdenking in 1985 van de capitulatie van nazi-Duitsland noemde Von Weizsäcker het einde van de oorlog een bevrijding van een misdadig regime. Met die toespraak in de Bondsdag maakte hij een einde aan de slepende discussie of 8 mei 1945 een bevrijding of nederlaag was voor de Duitsers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl