NOS Nieuws

Afscheid Richard von Weizsäcker in Berlijn

  • AFP
    De Duitse president Joachim Gauck neemt afscheid van Von Weizsäcker
  • AFP
    Ook Angela Merkel bezocht de uitvaart
  • AFP
    Net als prinses Beatrix

Met een kerkdienst in de dom van Berlijn heeft Duitsland vandaag afscheid genomen van voormalig president Richard von Weizsäcker, die zaterdag 31 januari op 94-jarige leeftijd overleed. Hij was president van West-Duitsland en vervolgens van het herenigde Duitsland, tussen 1984 en 1994.

Onder de 1400 gasten in de Dom zijn Von Weizsäckers vrouw Marianne, bondskanselier Merkel en de ministers Steinmeier en Schäuble. Namens Nederland wonen prinses Beatrix en oud-premier Lubbers de dienst bij.

President Gauck zei dat Von Weizsäcker heeft bereikt wat maar weinigen voor hem tot stand hebben gebracht: "Hij heeft achting en sympathie voor ons land verworven".

De grote gebeurtenissen in de ambtsperiode van Von Weizsäcker waren de val van de Muur en de Duitse hereniging. In 1985 maakte hij nationaal en internationaal diepe indruk met een toespraak in de Bondsdag ter herdenking van de capitulatie van nazi-Duitsland. Hij zei dat die dag beschouwd moet worden als een bevrijding van een misdadig regime.

Duitsland wilde Von Weizsäcker ook een staatsbegrafenis aanbieden, maar de familie gaf de voorkeur aan een begrafenis in eigen kring. Na de dienst was er voor de Dom een militaire afscheidsceremonie ter ere van de overleden oud-president.

Eredoctor Von Weizsäcker en koningin Beatrix op de Erasmusuniversiteit, november 1991

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl