De Duitse president Joachim Gauck
NOS Nieuws

'Von Weizsäcker was een morele autoriteit'

De Duitse bondspresident Joachim Gauck heeft zijn voorganger Richard von Weizsäcker geroemd als een groots mens en een uitstekend staatshoofd. Het bericht van diens overlijden vervult Gauck met droefheid, schrijft hij in een condoleancebrief aan de weduwe Von Weizsäcker. "Hij was voor de meeste mensen een morele autoriteit."

"Von Weizsäcker was een getuige van de eeuw, die zijn oorlogservaringen en zijn ervaringen met het nazi-verleden heeft omgezet in een voortdurende strijd voor een vreedzaam en verenigd Europa," schrijft Gauck.

Bevrijdingsdag

Hij prijst de toespraak van Von Weizsäcker, waarmee hij in 1985 een einde maakte aan de al jaren slepende discussie of het einde van de oorlog voor de Duitsers een bevrijding was of een nederlaag. "De achtste mei 1945 was een dag van bevrijding."

Oud-bondskanselier Helmut Schmidt roemde zijn opvolger Weizsäcker pas nog voor die speech: "Als hij in zijn leven alleen maar die toespraak had gehouden, was het eigenlijk al genoeg geweest."

'Van alle Duitsers'

Inmiddels stromen de condoleances binnen, zegt NOS-correspondent Jeroen Wollaars. "Ook op Twitter, en dat vind ik opvallend. Hij was ook bij de jongere generaties bekend en geliefd. Omdat hij bijvoorbeeld ooit heeft gezegd dat jonge Duitsers zich niet zo schuldig moeten voelen over het Duitse oorlogsverleden."

"Von Weizsäcker was heel populair," zegt Wollaars. "Uit enquêtes komt steeds weer naar voren dat men hem ziet als een van de beste bondspresidenten. Hij wilde de president van alle Duitsers zijn, en dat is hem ook gelukt. "

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl