Oranje heeft weinig problemen met Estland, Duitsland pakt groepswinst

Bekijk de samenvatting van Nederland - Estland

Het Nederlands elftal heeft het afsluitende EK-kwalificatieduel met Estland met 5-0 gewonnen. Duitsland klopte Noord-Ierland (6-1) en werd groepswinnaar.

Oranje zit bij de loting op 30 november in Pot 2 en weet reeds dat het wordt ingedeeld in groep C.

Nederland in de groep met Oekraïne

Eén tegenstander op het komende EK is al bekend: Oekraïne uit Pot 1. Dat heeft te maken met het feit dat andere groepshoofden Italië, Engeland, Spanje en Duitsland, net als Nederland, medeorganisator zijn.

Bekijk de samenvatting van Duitsland - Noord-Ierland

Omdat Oekraïne wegens UEFA-restricties niet bij Rusland in de groep mag komen (beide landen zijn in een oorlog verwikkeld), blijft de groep met Oranje over. De Russen uit Pot 2 treffen het zesde groepshoofd België.

Debuut Stengs en Boadu en gebaar naar racisme

Bondscoach Ronald Koeman kon tegen Estland niet beschikken over Virgil van Dijk (persoonlijke omstandigheden), Marten de Roon (geschorst) en Ryan Babel (blessure).

Mede daarom stonden in Amsterdam onder anderen Nathan Aké en debutant Calvin Stengs aan de aftrap. Luuk de Jong kreeg als centrumspits het vertrouwen. Quincy Promes startte als, opkomende, rechtsback.

Georginio Wijnaldum, die Van Dijk als aanvoerder verving, kopte in de beginfase op aangeven van Promes raak en maakte vervolgens met Frenkie de Jong aan de zijlijn een statement tegen racisme, naar aanleiding van de recente gebeurtenissen bij FC Den Bosch-Excelsior.

Oranje komt op 1-0 tegen Estland en maakt gebaar tegen racisme

Stengs kwam dicht bij een doelpunt in zijn eerste duel voor Oranje, maar vond keeper Sergej Lepmets op zijn weg. Een minuut later moest Lepmets zich wel gewonnen geven op een kopbal van Aké.

Estland had tegen het einde van de eerste helft even een kleine opleving. Spits Erik Sorga schoot uit kansrijke positie maar net naast. Daarna was het weer de beurt aan de ploeg van bondscoach Ronald Koeman, die ook Myron Boadu liet debuteren.

Boadu scoort bij debuut

De 18-jarige Boadu, in de rust ingebracht voor Depay, zag Wijnaldum halverwege de tweede helft na een assist van Stengs zijn tweede treffer van de avond maken. De middenvelder van Liverpool voegde daar, na weer een assist van Stengs, nog een derde doelpunt aan toe. Boadu luisterde zijn debuut op met de 5-0.

Bekijk in de videocarrousel hieronder alle reacties van Oranje.

Zo beëindigde het Nederlands elftal de kwalificatiecampagne met een ruime overwinning en weet het op 30 november welke landen het treft op het EK. De drie groepsduels tijdens de eindronde worden sowieso in Amsterdam afgewerkt.

Groepswinnaar Duitsland mag door de EK-plaatsing van Wales (2-0 tegen Hongarije) ook z'n drie poulewedstrijden in eigen land spelen. Serge Gnabry was in Frankfurt de grote man tegen Noord-Ierland met een hattrick. Hij staat nu op dertien goals in dertien interlands.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl