Getty Images
NOS VoetbalAangepast

Oranje kan onder meer Portugal loten in groepsfase EK

Vanavond is Boekarest het toneel voor de loting van het EK voetbal dat volgend jaar in heel Europa wordt gehouden. Die loting zal wellicht een kort programma kennen, aangezien al veel bekend is over de groepsindeling. Zo weet Nederland inmiddels dat het bij Oekraïne in de groep zit.

Dat zit namelijk zo: 20 van de 24 tickets voor Euro 2020 zijn vergeven. De laatste vier startbewijzen komen in maart uit de play-offs van de Nations League.

De 24 deelnemers aan de Europese titelstrijd worden voor de loting in vier potten geplaatst. Wie in welke pot komt, wordt bepaald aan de hand van de behaalde resultaten in de EK-kwalificatie. De zes landen met de meeste punten gaan in de eerste pot en zijn groepshoofd op het EK.

Voorlopige groepsindeling EK 2020

Groep
A Italië * Land uit pot 2 Land uit pot 3 Finland/Wales
B België Rusland * Denemarken * Finland/Wales
C Oekraïne NEDERLAND * Land uit pot 3 Roemenië */play-offs pad D
D Engeland * Land uit pot 2 Land uit pot 3 Play-offs pad C
E Spanje * Land uit pot 2 Land uit pot 3 Play-offs pad B
F Duitsland * Land uit pot 2 Land uit pot 3 Hongarije */play-offs pad D
* Speelstad

De beste prestatie

De landen die het best gepresteerd hebben zijn Italië, Engeland, Duitsland, Spanje, België en Oekraïne. Omdat Italië, Engeland, Duitsland en Spanje ook een speelstad leveren voor het EK, zijn deze landen al ingedeeld in een groep. Net als Nederland, dat in groep C drie wedstrijden af zal werken in de Johan Cruijff Arena.

Dan blijven België en Oekraïne (zonder speelsteden) nog over om onderverdeeld te worden in groep B of C. Rusland levert ook een speelstad en is al ingedeeld in groep B. Dit land mag wegens politieke conflicten niet tegen Oekraïne en Kosovo uitkomen. Daarom belandt Oekraïne automatisch in de groep met Oranje en komt België in de groep met Rusland terecht.

Potindeling EK-loting

Pot 1 Pot 2 Pot 3 Pot 4
België Frankrijk Portugal Wales
Italië * Polen Turkije Finland
Engeland * Zwitserland Denemarken * Play-offs pad A
Duitsland * Kroatië Oostenrijk Play-offs pad B
Spanje * NEDERLAND * Zweden Play-offs pad C
Oekraïne Rusland * Tsjechië Play-offs pad D
* Land met speelstad

Nederland en Oekraïne worden tijdens de loting in Boekarest aan twee andere landen gekoppeld. Als Roemenië zich plaatst voor het EK, dan is dat het derde land dat in groep C terechtkomt. Vooraf is namelijk bepaald dat alle wedstrijden uit die groep in Amsterdam en het Roemeense Boekarest worden gespeeld.

Omdat Roemenië zich niet rechtstreeks plaatste, heeft Nederland het recht verworven om alle groepswedstrijden in Amsterdam af te werken. Roemenië speelt, wanneer het zich plaatst, twee keer in eigen stadion.

De wedstrijden van groep C staan op 14, 18 en 22 juni op het programma.

  • NOS
    De mogelijke tegenstanders van Oranje op het EK
  • NOS
    Portugal, Turkije, Oostenrijk, Zweden of Tsjechië zal worden gekoppeld aan Nederland

Nog vier tickets uit Nations League, zekere debutant

Na de Nations League van vorig jaar werden alle landen op basis van hun prestaties ingedeeld in vier groepen. Voor iedere groep is er, nu de EK-kwalificatie erop zit, nog een EK-ticket te verdienen via het pad van de play-offs.

In iedere groep mogen de vier hoogstgenoteerde landen die zich nog niet hebben geplaatst, meedoen aan de play-offs. En in elke groep is een ticket te vergeven.

Van de landen die in groep A zitten, heeft alleen IJsland zich niet rechtstreeks geplaatst voor het EK en derhalve bieden de play-offs nog een achterdeur. In de groep blijven dan nog drie plekken over voor landen die ook nog hun kans kunnen grijpen. Loting heeft bepaald dat die plekken worden opgevuld door Bulgarije, Hongarije en Roemenië.

In groep B zijn precies vier landen overgebleven. Schotland, Noorwegen, Servië en Israël zijn de landen van groep C die het pad van de play-offs in gaan.

Play-offs Nations League

Pad A Pad B Pad C Pad D
IJsland Bosnië en Herzegovina Schotland * Georgië
Bulgarije Slowakije Noorwegen Noord-Macedonië
Hongarije * Ierland * Servië Kosovo
Roemenië * Noord-Ierland Israël Wit-Rusland
* Speelstad op het EK

In maart duidelijkheid

Via de play-offs van pad D wordt bekend welk land volgend jaar gaat debuteren op het EK. Georgië, Noord-Macedonië, Kosovo en Wit-Rusland zijn namelijk de vier landen uit groep D die gaan strijden om een ticket.

Op 26 maart worden de halve finales van de play-offs afgewerkt, vijf dagen later staan de finales op het programma. De vier landen die zich plaatsen via de play-offs komen in pot 4 terecht.

Scenario's

Mocht Roemenië de play-offs van pad A winnen, dan komt het dus bij Oranje in de groep. Zo niet, dan komt de winnaar van de play-offs van pad D bij Nederland. Mocht Hongarije, dat ook een speelstad levert, de play-offs van pad A winnen, komt het bij Duitsland in de groep.

Vanwege de vooraf gemaakte groepsindelingen en de huidige politieke spanningen is het zo dat de winnaar van pad B in groep E terechtkomt en de winnaar van pad C in groep D. Finland en Wales zijn de overgebleven landen in pot 4 en worden ingedeeld in groep A en B.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl