NOS Nieuws

Onrust in SGP: 'Dit is in ons 100-jarig bestaan nog nooit voorgekomen'

Het rommelt in de SGP. De staatkundig-gereformeerden zagen vandaag opnieuw twee bestuursleden vertrekken, nadat zaterdag partijvoorzitter Peter Zevenbergen al was opgestapt. Eerder dit jaar haalde de partij de media met een andere kwestie: een SGP-stichting die buitenlandreizen organiseert, zou kampen met "verbaal agressief en intimiderend gedrag van een deel van het bestuur van de stichting".

Beide zaken staan volgens het huidige SGP-bestuur volledig los van elkaar. Maar samen geven ze wel een onrustig beeld van de sfeer in de partij, die van oudsher juist te boek staat als beheerst. "Zoiets is in ons 100-jarige bestaan nog nooit voorgekomen", zegt interim-voorzitter Maarten van Leeuwen over de opgestapte bestuursleden. "Daar kun je niet zomaar aan voorbijgaan. De zaak krijgt veel aandacht."

De twee bestuursleden die vandaag hun vertrek bekendmaakten, Peter den Boef en Albert Vlietstra, deden dat uit onvrede over het opstappen van voorzitter Peter Zevenbergen, zeggen ze in een verklaring. Volgens hen heeft de SGP "last van een breder en dieper liggend moreel probleem", schrijft het Nederlands Dagblad. Ook vinden ze dat het partijbestuur onterecht de suggestie heeft gewekt dat Zevenbergen zaterdag uit eigen beweging opstapte.

"Deze kritiek heeft mij buitengewoon verbaasd", aldus interim-voorzitter Van Leeuwen. Volgens hem hebben Den Boef en Vlietstra "op geen enkele wijze ter sprake gebracht" dat ze vinden dat de SGP een moreel probleem heeft. "In een bestuur kan altijd sprake zijn van minderheidsstandpunten over dieperliggende kwesties, daar is niets mis mee. Maar ik betreur het dat zij daar deze suggestie aan verbinden."

Verklaringen

Afgelopen vrijdag kwam het partijbestuur bijeen om te praten over de toekomst van voorzitter Zevenbergen. Dat leidde zaterdag tot een verklaring op de website van de partij, waarin stond dat Zevenbergen "in overleg met het hoofdbestuur heeft besloten zijn functie als partijvoorzitter neer te leggen".

In een nieuwe verklaring, die vandaag op de SGP-site werd gepubliceerd naar aanleiding van het vertrek van Den Boef en Vlietstra, is daaraan toegevoegd dat het partijbestuur aan Zevenbergen heeft meegedeeld "dat hij het best de eer aan zichzelf zou kunnen houden" en dat het bestuur zich anders "genoodzaakt zou zien zijn voorzitterschap te beëindigen". Zaterdag meldde Zevenbergen uiteindelijk dat hij zich zou terugtrekken als voorzitter.

Vernieuwing?

De 63-jarige Zevenbergen zat voordat hij vorig jaar voorzitter werd al zeventien jaar in het bestuur van de SGP. De vandaag opgestapte Den Boef zat daar al sinds 1997. Sommige SGP'ers zien hun vertrek als kans om bijvoorbeeld de bestuursstijl van de SGP te vernieuwen. De opgestapte bestuurders werden als hindernis daarvoor gezien.

Een deel van de achterban roept al langer om vernieuwing. Ook kan het vertrek van de bestuurders helpen om de problemen rond de in opspraak geraakte buitenlandcommissie van de SGP op te lossen, zegt een prominent partijlid tegen de NOS.

Interim-voorzitter Van Leeuwen ziet het aftreden van bestuursleden niet als een kans om de bestuursstijl te vernieuwen. Wel is een partijcommissie bezig met het vernieuwen van de procedure om nieuwe bestuursleden te benoemen, onder wie de voorzitter. "Maar dat is afgelopen zomer al in gang gezet", aldus Van Leeuwen.

Rust

Een crisis wil hij de ontstane situatie niet noemen. "Dit is geen bestuurscrisis, maar wel treurnis. We moeten nu een stukje rust terugbrengen in de partij."

Ook de SGP-jongeren, met 7300 leden naar eigen zeggen de grootste politieke jongerenorganisatie van Nederland, hoopt dat de rust en het vertrouwen in de partij wederkeren. "Wat je ziet, is dat het nieuws en het imago van de SGP elkaar nu doorkruisen", zegt voorzitter Arie Rijneveld. "We hebben eigenlijk een rustig imago."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl