De uit Bangladesh geadopteerde Bibi Hasenaar klaagt de Nederlandse Staat aan vanwege zijn betrokkenheid bij haar adoptie. Dat kondigt ze vanavond aan in de uitzending van Nieuwsuur.
Eerder begonnen ook geadopteerden uit Sri Lanka en Indonesië een zaak tegen de Staat. Er klinken al jarenlang verwijten aan het adres van de Nederlandse autoriteiten dat er niet gehandeld is toen bleek dat er dingen misgingen bij adopties.
Geknoeid met papieren
Hasenaar, die in 1976 naar Nederland kwam, verwijt de autoriteiten op de hoogte te zijn geweest van misstanden bij adopties uit Bangladesh en niet gehandeld te hebben om deze te stoppen. "Ik vind dat zij medeschuldig zijn aan dit hele gebeuren, als onze overheid willens en wetens al die dossiers heeft doorgedrukt terwijl ze wisten dat het niet deugde."
Eerder bleek uit een uitzending van Nieuwsuur dat er veel is misgegaan bij adopties uit Bangladesh in de jaren 70 en 80. De biologische ouders wisten vaak niet dat hun kind voor adoptie naar het buitenland ging. Ook werd er geknoeid met de papieren van de kinderen.
Hasenaar ontdekte door de vorige uitzending van Nieuwsuur dat zij als vermist kind in een lokale Bengaalse krant heeft gestaan. Haar biologische moeder bleek jarenlang naar haar te hebben gezocht. Toen Hasenaar uiteindelijk haar biologische familie vond, bleek haar moeder te zijn overleden.
Kennis van misstanden
Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming zegt in een reactie 'niet te kunnen reageren op individuele gevallen'. "Verder staat het een ieder vrij om de Staat aansprakelijk te stellen en/of een juridische procedure te beginnen", aldus de minister.
Vanavond besteedt Nieuwsuur uitgebreid aandacht aan de rol en verantwoordelijkheid van de Nederlandse Staat bij adopties. De vraag daarbij is welke kennis van mogelijke misstanden er was bij de autoriteiten en hoe hierop gehandeld is.