Jenny Douwes komt aan bij het gerechtshof voor de behandeling van het hoger beroep
NOS NieuwsAangepast

'Blokkeerfriezen' ook in hoger beroep veroordeeld, wel lagere straffen

Vijftien personen die bijna twee jaar geleden drie bussen met anti-Zwarte Pietdemonstranten tegenhielden op de A7 zijn ook in hoger beroep veroordeeld. Wel legde het hof de zogenoemde 'blokkeerfriezen' een lagere straf op dan de rechtbank een jaar geleden deed: allen krijgen een taakstraf van 90 uur.

Jenny Douwes kreeg als boegbeeld van de protestgroep in eerste instantie een taakstraf van 240 uur en een maand voorwaardelijke celstraf. De straf, die ze onder meer kreeg vanwege opruiing, was toen nagenoeg gelijk aan de eis van het OM.

In hoger beroep oordeelt de rechter dat alle betrokkenen evenveel schuld dragen en dus dezelfde straf krijgen.

Uitspraak hoger beroep 'blokkeerfriezen'

In aanloop naar de uitspraak in het hoger beroep liet de advocaat van Douwes weten het niet eens te zijn met de veroordeling voor opruiing, aangezien Douwes niet op de A7 aanwezig was.

Jenny Douwes heeft geen spijt van haar actie omdat het rustig is gebleven in Dokkum.

'Ik heb er geen spijt van'

Het OM vond het juist onterecht dat de rechter de personen in eerste instantie vrijsprak van het met geweld of bedreiging verhinderen van een betoging en ging ook in hoger beroep. Ook wilde het OM dat Douwes alsnog werd veroordeeld als medepleger van de blokkade van de A7, omdat ze voorafgaand aan die blokkade contact had met de actievoerders.

Daar ging de raadsheer van het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden in mee. Het hof vond dat Douwes de blokkade had uitgelokt met oproepen op Facebook. Toch oordeelde het hof dat een lagere straf gerechtvaardigd was, omdat er geen ernstige dingen waren gebeurd bij de blokkade en het om een incident ging.

Douwes zegt opgelucht te zijn door de strafverlaging. Ze weet nog niet of ze in cassatie gaat. Het OM laat weten dat niet te doen en is tevreden met de uitspraak.

Van de drie raadsheren die het hoger beroep hadden behandeld was er vandaag overigens maar één aanwezig in de rechtszaal, omdat de andere twee werden opgehouden in een trein.

Nieuwe demonstraties

Eerder gingen negentien anderen in eerste instantie al akkoord met hun straf. Voor de meesten was dat een taakstraf van 120 uur. De in totaal 34 personen hielden de bussen in november 2017 tegen op de snelweg bij Joure. De demonstranten waren op weg naar de landelijke Sinterklaasintocht in Dokkum.

De leider van actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) kondigde vandaag in NRC aan medio november weer te gaan demonstreren bij Sinterklaasintochten.

De groep zal zich dit jaar alleen niet laten zien bij de landelijke intocht in Apeldoorn, omdat organisator NTR de volledig zwarte pieten heeft geschrapt. "We richten ons alleen op de steden waar de verandering nog steeds uitblijft", aldus KOZP-leider Jerry Afriyie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl