Turkse granaten ontploffen in de Noord-Syrische plaats Ras al-Ain
NOS NieuwsAangepast

Erdogan wijst staakt-het-vuren af, krijgt uitnodiging van Poetin

Turkije zet zijn offensief tegen de Koerden in het noorden van Syrië door, ondanks de groeiende druk van NAVO-bondgenoten om een staakt-het-vuren af te kondigen.

President Erdogan zegt dat hij niet met "terroristen" onderhandelt. Volgens hem stopt het offensief pas als het doel is bereikt en dat is de inname van een 30 kilometer brede bufferzone tussen Syrisch-Koerdisch gebied en de grens met Turkije.

De snelste oplossing is dat alle "militanten" de wapens neerleggen en zich uit de bufferzone terugtrekken, zei hij. Hij doelt daarmee met name op de Syrisch-Koerdische YPG-strijders.

President Erdogan

De relatie tussen Turkije en zijn NAVO-bondgenoten komt verder onder druk door een uitnodiging aan Erdogan van de Russische president Poetin. Rusland wordt door de NAVO van oudsher als aartsvijand beschouwd. Poetin nodigt Erdogan uit om nog deze maand naar Moskou te komen.

Poetin zegt te willen verhinderen dat het Syrische en Turkse leger met elkaar slaags raken. Russische militairen in Syrië hebben al posities tussen beide legers ingenomen om te voorkomen dat het tot een confrontatie komt.

Het Kremlin keurt de Turkse inval goed. "Turkije heeft het recht maatregelen te nemen om zijn veiligheid te garanderen", zei een woordvoerder. Hij voegde eraan toe dat die maatregelen "proportioneel" moeten zijn. Wat Rusland daaronder precies verstaat, is niet bekend.

Gisteravond was er telefonisch contact tussen Poetin en Erdogan. Het Kremlin zegt dat onder meer over de situatie rond de gevangenenkampen met IS-strijders is gesproken. Poetin wil onder alle omstandigheden verhinderen dat er gevangenen vrijkomen en naar andere landen ontsnappen. Onder de gevangen genomen IS'ers zitten ook Russen.

Turkse pantserwagens aan de Syrisch-Turkse grens

De Amerikaanse vicepresident Pence en minister van Buitenlandse Zaken Pompeo reizen vandaag naar Turkije om Erdogan tot een staakt-het-vuren te bewegen.

Pence heeft Turkije gewaarschuwd dat de VS niet zal aarzelen om de sancties tegen Turkije op te schroeven als zijn missie op niets uitdraait. Erdogan zei daarvan niet onder de indruk te zijn, ook niet van de sancties die al zijn opgelegd.

Inval

Turkije viel het noorden van Syrië vorige week binnen, nadat president Trump Erdogan had gezegd dat de Amerikanen zich uit het gebied zouden terugtrekken. Erdogan zegt dat hij Koerdische strijders die hij als terroristen beschouwt, wil verjagen en in de strook langs de grens met Turkije Syrische vluchtelingen wil huisvesten die nu in Turkije verblijven.

De Koerdische YPG riep enkele dagen na de Turkse inval de hulp van het Syrische regeringsleger in. Dat rukte op naar het noorden en heeft inmiddels een basis ingenomen die voorheen door de Amerikanen werd gebruikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl