NOS Nieuws

'Alleen met een masker houd je het vol in de frontlinie van Hongkong'

  • Paulus Houthuijs

    redacteur Online

  • Paulus Houthuijs

    redacteur Online

Het symbool van de protestbeweging in Hongkong wordt verboden. Het dragen van een masker kan vanaf middernacht (lokale tijd) bestraft worden met maximaal een jaar cel. Áls de actievoerders dit verbod respecteren zou demonstreren haast onmogelijk worden.

Zonder gezichtsbedekking verliezen ze hun anonimiteit en kunnen de actievoerders worden geïdentificeerd. En zonder gasmasker hou je het niet vol in een wolk traangas.

'Het brandt'

Dat weet ook Nederlander Gijsbert Heikamp. Hij legt de demonstraties van dichtbij vast als amateurfotograaf. "Ik heb ook wel eens in het traangas gestaan zonder masker op. Dat is verschrikkelijk. Je traant enorm en het slaat op je keel. Het gas brandt ook op je huid."

Heikamp werd in augustus geraakt toen agenten traangas afvuurden. De patronen raakten zijn arm en buik. Hij filmde het moment en plaatste de video op Twitter:

Gezichtsbedekking is om diverse redenen onmisbaar voor de demonstranten, zegt correspondent Sjoerd den Daas. "De maskers geven ze bescherming tegen traangas en tegen de waterkanonnen en rubberen kogels die de politie inzet in hun pogingen de orde te herstellen. Alleen met een masker houd je het vol in de frontlinie."

Met scherp geschoten

Tijdens de protesten afgelopen dinsdag werden er 1400 traangaspatronen afgevuurd. Volgens officiële cijfers werden ook 900 rubberen kogels afgevuurd en werd er zes keer met scherp geschoten. Ruim honderd demonstranten raakten gewond na confrontaties met de oproerpolitie.

Die werd bekogeld met molotovcocktails en belaagd met stokken. Een 18-jarige demonstrant werd door een kogel geraakt in zijn borst. Hij ligt in stabiele toestand in het ziekenhuis. Hij is aangeklaagd wegens relschoppen, waar een maximale celstraf van tien jaar op staat.

Om het aanhoudende geweld te stoppen doet de hoogste bestuurder van Hongkong beroep op een oude noodwet. Die maakt vergaande maatregelen mogelijk op gebied van: censuur, arrestaties, huiszoekingen en een avondklok. Maar het is nog te vroeg om te zeggen wat het in de praktijk betekent.

Ook vandaag gingen duizenden mensen de straat op om te demonstreren tegen het maskerverbod:

'Verbod op maskers moet radicaal gedrag afschrikken'

De noodwet leidt in ieder geval tot het verbod op het dragen van maskers. Over de handhaving van dit besluit is er nog veel onduidelijkheid. Voor medische doeleinden lijkt er bijvoorbeeld een uitzondering te zijn. Maar wat betekent dat in een miljoenenstad waar dagelijks veel mensen een mondkapje dragen tegen infectieziekten.

Het pakket aan noodmaatregelen lijkt volgens Den Daas vooral bedoeld om de lokale autoriteiten meer handvatten te geven om demonstranten en vandalen te arresteren. Vanuit Chinees perspectief zijn de maandenlange demonstraties een poging om het centrale gezag te ondermijnen. Want Hongkong is sinds 1997 weer onderdeel van China.

In deze video wordt uitgelegd waarom er al maanden wordt geprotesteerd in Hongkong:

Waarom de relatie China-Hongkong onder hoogspanning staat

Inmiddels staan er zo'n 12.000 Chinese militairen paraat in de stad. Een verdubbeling ten opzichte van toen de protesten begonnen, meldde persbureau Reuters onlangs. Het punt waarop het leger zal ingrijpen lijkt weer een stapje dichterbij door de invoering van de noodwet.

Volgens Heikamp, die al tien jaar in Hongkong woont, zal het verbod op maskers voor de demonstranten weinig verschil maken. "De mensen op straat zeggen: Als wij het risico lopen om voor tien jaar de cel in te gaan wegens relschoppen, dan maakt dat ene jaar voor het dragen van een masker ook niet uit."

Ook de correspondent denkt dat de maatregel weinig indruk zal maken. "Tot nu toe hebben demonstranten eerdere verboden om de straat op te gaan ook genegeerd. Ik verwacht dat dat nu niet anders zal zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl