Demonstranten in Hongkong dragen maskers om niet herkend te worden
NOS Nieuws

Hongkong-bestuurder Lam verbiedt maskers, betogers meteen de straat op

De hoogste bestuurder van Hongkong, Carrie Lam, heeft een verbod op maskers afgekondigd in een poging de aanhoudende protesten het hoofd te bieden. Het verbod gaat om middernacht lokale tijd in. De maatregel is mogelijk door een oude noodwet uit de jaren zestig actief te maken.

Terwijl buiten gedemonstreerd werd, lichtte Lam de maatregel toe:

'Verbod op maskers moet radicaal gedrag afschrikken'

"Deze wet geeft Lam een bijna onbegrensde macht alles te doen wat zij nodig acht om de orde in Hongkong te laten terugkeren", zegt correspondent Sjoerd den Daas. "Het is echt een nieuw hoofdstuk in de maandenlange rellen."

Het is volgens Den Daas nog onduidelijk hoe de noodwet in de praktijk zal worden gebruikt. Op overtreding ervan staat een straf van maximaal één jaar cel. De noodwet maakt veel meer ingrijpende maatregelen mogelijk, zoals censuur van de media en arrestaties zonder duidelijke verdenking. Ook geeft de noodwet verregaande mogelijkheden voor huiszoekingen.

"Deze wet tilt het conflict in Hongkong echt naar een nieuw niveau", zegt Den Daas. "Het zal waarschijnlijk nog meer olie op het vuur van de protesten gooien." Lam benadrukt overigens dat er geen noodtoestand is.

Nieuwe protesten

Demonstranten verzetten zich tegen het maskerverbod en zijn de straat opgegaan, velen gemaskerd. Duizenden mensen zijn bijeengekomen in het financiële district van de stad en scanderen leuzen. De activisten dragen maskers omdat ze niet herkend willen worden en maskers hen beschermen tegen traangas.

Bekijk hier waarom Hongkongers al maandenlang de straat op gaan:

Waarom de relatie China-Hongkong onder hoogspanning staat

Afgelopen dinsdag, op de zeventigste verjaardag van de Volksrepubliek China, escaleerde het protest weer. Een 18-jarige man werd in zijn borst geschoten door een agent. Volgens de politie ging het om zelfverdediging. De student wordt aangeklaagd voor relschoppen en het aanvallen van een politieagent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl