NOS NieuwsAangepast

Politie schiet 18-jarige neer bij demonstraties Hongkong

Bij demonstraties tijdens de 70ste verjaardag van de Volksrepubliek China is in Hongkong een man in zijn borst geschoten door de politie. De 18-jarige man is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. De politie zegt dat ze handelde uit zelfverdediging.

Op internet circuleert een video waarop te zien is dat de demonstrant een agent probeert te slaan met een stok. Daarna schiet de agent de student van dichtbij neer. Hij werd in de linkerkant van zijn borst geraakt.

Ondanks het verbod om vandaag te demonstreren, gingen tienduizenden mensen in Hongkong de straat op. Bij gewelddadige protesten zijn zo'n honderd mensen gearresteerd en 51 mensen gewond geraakt.

Geweld

De demonstranten gebruikten stokken, gasbommen en stenen tegen de politie. "Er is geen excuus voor dit geweld, maar het gebruik van vuurwapens door de politie is disproportioneel", zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken Raab. Hongkong was een Britse kolonie voor het onder invloed van China kwam in 1997.

Afgelopen weekend kondigden demonstranten al aan dat ze in een 'nationale rouwstoet' de straat op zouden gaan om te demonstreren tegen de Chinese Communistische Partij. Ze zijn in het zwart gekleed omdat ze 1 oktober, de dag dat de Volksrepubliek China werd gesticht, hebben uitgeroepen tot een dag van rouw.

De dag in Hongkong staat in scherp contrast met het vasteland van China, waar 1 oktober juist wordt gevierd als nationale feestdag.

Al bijna vier maanden wordt gedemonstreerd tegen de invloed van China in Hongkong. De semi-autonome stad wordt bestuurd volgens het principe "een land, twee systemen" waardoor het bepaalde democratische rechten geniet.

De demonstranten kwamen in opstand tegen een wet die uitlevering aan China mogelijk maakt. De invloed van China over Hongkong groeit, tot onvrede van de betogers. De wet werd uiteindelijk teruggetrokken, maar dat is volgens de demonstranten niet genoeg: ze willen dat al hun vijf eisen worden ingewilligd.

Traangas en molotovcocktails. Op deze Chinese feestdag valt in Hongkong weinig te vieren:

'De parade? Nee, die wil ik niet kijken'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl