Reuters
NOS NieuwsAangepast

Veel geweld bij protesten Hongkong, 'vandaag is het extreem'

Hongkong heeft te maken met een van de gewelddadigste dagen sinds begin van de protesten vier maanden geleden. Demonstranten hebben barricades opgeworpen, terwijl ordetroepen met onder meer rubberkogels, waterkanonnen en traangas hard ingrijpen. Het waterkanon is gevuld met blauwe kleurstof, waardoor demonstranten makkelijk te herkennen zijn.

De troepen grepen in toen meer dan duizend mensen waarschuwingen negeerden om het internationaal bekende winkelgebied Causeway Bay te verlaten. Inmiddels hebben de protesten zich uitgebreid: de politie schiet onder meer met traangas vanaf het dak van het parlementsgebouw.

Betogers proberen het traangas te ontvluchten door zich te verschuilen onder paraplu's. Veel demonstranten zijn gemaskerd en volledig in het zwart gekleed. Een aantal van hen gooide gaspatronen terug naar de politie. In een metrostation werd een benzinebom naar de politie gegooid. Een andere benzinebom kwam terecht in een regeringsgebouw.

Bij een anti-China protest werden zondag meerdere mensen opgepakt:

Spanning Hongkong loopt op: politie gebruikt traangas bij anti-China protest

Verschillende betogers zijn door de politie op hardhandige wijze opgepakt. Er zijn geen berichten over serieuze verwondingen als gevolg van de arrestaties.

"We zitten aan de vooravond van de zeventigste verjaardag van de Volksrepubliek China, en dit moment wordt echt aangegrepen door betogers om weer van zich te laten horen", zegt correspondent Sjoerd den Daas vanuit Hongkong. "De afgelopen zeventien weken is het hier nooit stil geweest. Maar met name vandaag zet de politie extreem veel traangas en waterkanonnen in."

Volgens Den Daas heeft de politie de pijlen nu vooral gericht op de 'frontlinie', die de andere demonstranten beschermt. "De politie probeert er alles aan te doen om de demonstratie uit elkaar te drijven."

Correspondent Sjoerd den Daas is bij de betogingen in Hongkong:

De betogingen van vandaag zijn onderdeel van wereldwijde protesten tegen "de Chinese tirannie". In zestig steden, onder meer in de VS, Groot-Brittannië, Australië en Taiwan, worden "anti-totalitarisme-marsen" gehouden.

Vanochtend hielden in Hongkong ook aanhangers van China op verschillende plaatsen demonstraties. In aanloop naar de zeventigste verjaardag van de Volksrepubliek China, dinsdag, zwaaiden honderden mensen met rode vlaggen, zongen het Chinese volkslied en scandeerden dat ze burgers van China waren. Met bussen werden ze naar verschillende plaatsen in de stad vervoerd.

Dag van rouw

De autoriteiten in Hongkong maakten vandaag bekend dat de hoogste bestuurder, Carrie Lam, dinsdag met een delegatie van 240 mensen in Peking bij de viering van de Chinese nationale feestdag zal zijn.

Dinsdag belooft in Hongkong opnieuw een dag vol spanningen te worden. De autoriteiten hebben betogingen op die dag verboden, maar demonstranten hebben aangekondigd dat ze in het zwart de straat op gaan om te protesteren tegen de Chinese communistische partij. Op posters in de stad wordt 1 oktober "een dag van rouw" genoemd. Volgens Den Daas zijn de demonstranten "hard bezig" dat feestje te verstieren.

De huidige reeks protesten begon drie maanden geleden naar aanleiding van een uitleveringswet. Hoewel dat wetsontwerp van tafel is, blijven voorstanders van meer democratie de straat op gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl