Carrie Lam tijdens een persconferentie, gisteren
NOS NieuwsAangepast

Leider Hongkong zwicht na maandenlang protest: uitleveringswet ingetrokken

Regeringsleider Carrie Lam van Hongkong heeft de omstreden uitleveringswet ingetrokken die drie maanden geleden reden was voor het begin van de grootschalige, aanhoudende protesten in de stad.

Lam maakte het intrekken van de wet bekend in een tv-toespraak. Ze benadrukte dat de wet "volledig en formeel" wordt ingetrokken om bezorgdheid van inwoners weg te nemen.

De wet zou uitlevering van burgers mogelijk maken aan China. Dat zou China de kans geven kritische inwoners van Hongkong en buitenlanders uit de stad op het vasteland te kunnen vervolgen. Direct na de berichten dat de wet ingetrokken zou worden, steeg de belangrijkste beurs in Hongkong met 3 procent.

Hongkongers vreesden dat Peking de greep op de stad zo wilde verstevigen en ageerden met maandenlange protesten tegen de wet. In 1997 werd de voormalig Britse kroonkolonie overgedragen aan China. Wel werd daarbij afgesproken dat de regio een bijzondere status kreeg, met eigen wetten en een eigen politiek systeem.

In deze video wordt uitgelegd waarom de relatie tussen Hongkong en China onder hoogspanning staat:

Waarom de relatie China-Hongkong onder hoogspanning staat

Regeringsleider Lam zei in juli al dat de wet voor onbepaalde tijd was uitgesteld. Ze kondigde alleen geen formele intrekking van de wet aan, waarna de protesten doorgingen.

China-correspondent Garrie van Pinxteren noemt het dan ook "een hele stap" dat de wet wordt ingetrokken. "Het is ook onduidelijk of dit vanuit China komt of van Lam zelf. Misschien is ze bezweken onder het aanhoudende geweld in de stad."

Zo was het afgelopen nacht weer onrustig in Hongkong, nadat het in het weekend ook al tot confrontaties was gekomen tussen politie en demonstranten.

De politie verdreef rond middernacht een groep betogers van een plein buiten het politiebureau in het district Mong Kok, meldde een lokaal radiostation. Ook werd een persoon gearresteerd op metrostation Prince Edward. Bij beide operaties gebruikte de politie pepperspray.

Twijfelachtig of het genoeg is

Lam benadrukte in haar tv-toespraak dat andere eisen van de betogers niet ingewilligd zullen worden. Zoals een onafhankelijk onderzoek naar het gedrag van de politie of de vrijlating van demonstranten die zonder aanklacht in een cel zitten.

Volgens correspondent Van Pinxteren is het daarom de vraag of met het intrekken van de wet een einde komt aan de protesten. "Op Twitter zie je ook dat de demonstranten benadrukken dat ze vijf eisen hebben en dat die allemaal moeten worden ingewilligd. Zo willen ze ook algemeen kiesrecht, waarmee een einde moet komen aan voorgesorteerde kandidaten uit Peking. Het is de vraag of Lam ook gaat voldoen aan die grotere eisen."

In haar toespraak zei Lam dat er tegen gewelddadige protesten opgetreden zal blijven worden en dat dit geweld indruist tegen het 'één land, twee systemen'-stelsel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl