NOS Nieuws

Linkse oppositie eist snel maatregelen na nieuws over visserijfraude

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer reageren verontrust op het nieuws dat kustvissers al jaren frauderen met hun scheepsmotoren. Uit onderzoek van de NOS blijkt dat de Nederlandse overheid daar nauwelijks tegen optreedt.

"De minister moet haar fluwelen handschoen uittrekken en haar tanden laten zien", zegt PvdA-Kamerlid Moorlag. Hij wil dat minister Schouten van Landbouw, Natuur en Visserij in een brief opheldering biedt over de kwestie. "Want dit staat niet op zichzelf. We gaan van de ene fraude naar de andere. Van mestfraude en kalverfraude naar fraude met scheepsmotoren. Eerlijk ondernemen blijkt steeds opnieuw niet te lonen."

Op 15 oktober staat al een debat gepland over de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die verantwoordelijk is voor het toezicht in de visserijsector. De lijst met agendapunten is al lang, maar de visserijfraude zal zeker aan de orde komen, verwacht SP-Kamerlid Futselaar. Hij is verbaasd over de fraude, "maar tegelijkertijd ook niet, omdat we al zo vaak verhalen horen over tekortschietende handhaving bij de NVWA".

Hoofdpijndossier

Ook GroenLinks-Kamerlid Bromet toont zich kritisch over de toezichthouder. "De NVWA is een hoofdpijndossier." De oplossing van de fraude met scheepsmotoren ligt volgens haar in de tachograaf, een apparaat dat overschrijdingen van het maximale vermogen kan registreren. "Verplicht dat, en snel!"

In een reactie in het nieuws over de visserijfraude heeft minister Schouten overigens al laten weten dat ze wil kijken naar andere vormen van controle, zoals met een tachograaf. Dat apparaat is in Nederland al een paar jaar geleden ontwikkeld, maar nooit verplicht gesteld.

Ook coalitiepartij CDA ziet dat het toezicht door de NVWA tekortschiet. "Je denkt meteen: hoe kan het dat hier onvoldoende gehandhaafd is?" zegt Tweede Kamerlid Maurits von Martels. "Maar er is ook een andere kant: als overheid hebben we de neiging om heel veel regels te bedenken, maar de vraag is of die in de praktijk wel handhaafbaar zijn."

Cowboys

Volgens Van Martels neemt dat niet weg dat het bericht over de visserijfraude negatief is. "Het zal tijdens het debat op 15 oktober een van de voorbeelden zijn van de problemen bij de NVWA."

Zijn coalitiegenoot De Groot, Tweede Kamerlid voor D66, heeft ook apart een debat over de kwestie aangevraagd. "Het wordt tijd dat we de natuur serieus gaan beschermen, niet alleen ter land, maar ook ter zee."

VVD-Kamerlid Weverling spreekt van cowboygedrag: "Cowboys die met opgevoerde schepen de zee leegtrekken, beschadigen niet alleen onze kustlijn, maar benadelen ook de eerlijke vissers die zich netjes aan de wet houden." Hij vindt dat de overheid hiertegen moet optreden, niet alleen in Nederland, maar in de hele EU.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl