Koningin Máxima bezoekt als VN-gezant de koffiewinkel van Tizita Tona in Ethiopië
NOS Nieuws

Regering betaalt jaarlijks 150.000 euro voor VN-werk Máxima

  • Kysia Hekster

    Verslaggever Koninklijk Huis

  • Kysia Hekster

    Verslaggever Koninklijk Huis

De Nederlandse regering ondersteunt het werk van koningin Máxima voor de Verenigde Naties financieel met jaarlijks gemiddeld 150.000 euro. Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten na vragen van de NOS.

Máxima viert komende week haar eerste tien jaar als speciaal pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering en ontwikkeling, of kortweg: UNSGSA. De koningin lobbyt bij buitenlandse staatshoofden en regeringsleiders om zoveel mogelijk mensen toegang tot financiële diensten te geven, vooral diegenen in arme landen met weinig geld.

De 150.000 euro komt uit de post 'speciale multilaterale activiteiten' op de begroting van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Buitenlandse Zaken geeft geen antwoord op de vraag waarom dat bedrag niet gespecificeerd is, maar onderdeel van de ruim 17 miljoen euro op die post.

De anderhalve ton wordt vooral besteed aan reis-en verblijfskosten van de koningin en een medewerker van de Dienst Koninklijk Huis. Zo'n tien keer per jaar gaan zij op reis. Dat gaat volgens Buitenlandse Zaken normaal gesproken per lijnvlucht, in een enkel geval met het regeringsvliegtuig. Soms is het nodig een toestel in te huren voor een binnenlandse vlucht.

De overheid maakt ook kosten die buiten die 150.000 euro vallen. Zoals beveiligingskosten, of het werk voor Máxima van medewerkers van de Rijksvoorlichtingsdienst of de Dienst Koninklijk Huis. Het is onduidelijk om hoeveel geld het gaat. De bedragen staan ergens op de begrotingen van Algemene Zaken en Justitie en Veiligheid.

Máxima heeft ook een kantoor bij de Verenigde Naties waar zeven mensen werken. Dat kost ongeveer 1,4 miljoen euro per jaar. De Bill & Melinda Gates Foundation draagt hieraan bij. Om hoeveel geld het gaat meldt noch het UNSGSA-kantoor, noch de stichting van de weldoeners. Wel laat de VN weten dat de koningin voor haar werk het symbolische bedrag van 1 dollar krijgt.

Ophef

Toen Máxima in 2009 benoemd werd tot UNSGSA was ze nog prinses. Toen Willem-Alexander koning werd, legde hij al zijn VN-functies neer, om te voorkomen dat hij in politiek vaarwater terecht zou kunnen komen. Máxima hield haar VN-baan wél. Afgelopen zomer ontstond ophef na een ontmoeting met Mohammed bin Salman, de kroonprins van Saudi-Arabië. Premier Rutte zei toen al het gesprek "prima verdedigbaar" te vinden. Maar de Tweede Kamer vroeg het kabinet in een motie beter op te letten dat de VN-functie van de koningin niet in politiek vaarwater komt.

Koningin Máxima sprak met de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman tijdens de G20-top in Japan

Het kabinet is niet van plan om dat te doen, volgens premier Rutte is het niet nodig. Vorige week schreef de premier aan de Kamer: "Met de in deze brief geëxpliciteerde procedures en werkwijzen is de ministeriële verantwoordelijkheid voor de nevenfuncties van leden van het Koninklijk Huis op een adequate wijze geborgd".

In november 2020 ontmoet de koningin Mohammed bin Salman hoogstwaarschijnlijk opnieuw. Dan is de bijeenkomst van de G20, de grote economieën van de wereld, in Riyad.

Trots op vooruitgang

Máxima is trots op de vooruitgang die ze, samen met anderen die zich bezighouden met inclusieve financiering, boekte de afgelopen tien jaar. Het kantoor van de UNSGSA laat weten dat 3,8 miljard mensen, bijna 70 procent van alle volwassenen, in 2019 toegang tot financiële diensten heeft. Dat was in 2011 nog 51 procent.

Een bankrekening openen of een verzekering of lening afsluiten is nog steeds niet overal vanzelfsprekend. Die toegang tot financiële diensten is geen doel op zich, volgens de koningin, maar een middel. "Het bevordert dat mensen economisch en sociaal meedoen. Dat geeft waardigheid, trots en mensen worden er productiever van."

Er zijn nog steeds 1,7 miljard mensen grotendeels arm. Ze wonen in afgelegen gebieden en hebben geen toegang tot financiële diensten. "Aandacht voor inclusieve financiering is nog steeds nodig", laat een woordvoerder van haar VN-kantoor weten. "Zolang door de UNSGSA belangrijk resultaat geboekt kan worden, blijft ze ermee doorgaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl