Lagerhuis-voorzitter John Bercow
NOS NieuwsAangepast

Lagerhuis vóór opnieuw uitstellen brexit, nieuwe verkiezingen verworpen

Het Britse Lagerhuis heeft voor het opnieuw uitstellen van de brexit gestemd. Een meerderheid van de parlementariërs is akkoord met een wet die een no-deal-brexit op 31 oktober moet tegenhouden. Het Hogerhuis moet er morgen over beslissen. Het debat is nu al begonnen.

In de eerste ronde stemden 329 Lagerhuisleden voor en 300 tegen de wet. Bij de tweede stemming, waarvoor amendementen konden worden ingediend, waren 327 parlementsleden voor en 299 tegen.

Dit was het moment van de uitslag:

Het Lagerhuis stemt voor uitstel van de brexit-deadline

Als het Hogerhuis ook akkoord gaat met de wet, moet premier Johnson naar Brussel om te vragen om de brexit-datum met drie maanden uit te stellen. Johnson is zelf fel tegen uitstel, zelfs als het Verenigd Koninkrijk daardoor op 31 oktober de Europese Unie zonder akkoord moet verlaten.

Geen verkiezingen voor Johnson

Nadat de wet door het Lagerhuis was aangenomen, stelde Johnson direct voor om algemene verkiezingen te houden op 15 oktober. Die motie kreeg te weinig steun van parlementariërs: 298 waren voor en 56 tegen, waar een meerderheid van twee derde nodig was (434 stemmen). Labour onthield zich van stem.

Het was dus niet genoeg, stelde voorzitter John Bercow vast:

Lagerhuis stemt: geen meerderheid voor nieuwe verkiezingen

Deze stemming was nauw verbonden met die over het uitstel: Labour liet weten pas met vervroegde verkiezingen te zullen instemmen als de uitstelwet door beide Kamers is aangenomen.

Gisteren leed Johnson ook al een gevoelige nederlaag. In een spoeddebat stemde een meerderheid van de parlementariërs voor het wijzigen van de politieke agenda van vandaag. Daarmee mocht vandaag het wetsvoorstel over het uitstel worden ingediend.

De regering verloor gisteren haar meerderheid door het vertrek van het Conservatieve parlementslid Philip Lee naar de Liberal Democrats. Na het spoeddebat zette de Conservatieve Partij 21 rebellerende parlementsleden, onder wie voormalige ministers, uit de partij.

In vergelijking met de stemming van gisteren stemde vandaag nóg een Conservatief mee met de oppositie: Caroline Spelman, oud-voorzitter van de Conservatieve Partij. Opvallend genoeg wordt zij niet uit de partij gezet, omdat de stemming van vandaag niet wordt gezien als een vertrouwensstemming.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl