Premier Johnson verdedigde zijn brexit-strategie in het Lagerhuis
NOS NieuwsAangepast

Pijnlijke brexit-nederlaag voor Johnson in parlement: 'Een puinhoop dus'

Het Britse Lagerhuis heeft premier Johnson een gevoelige nederlaag bezorgd. In een spoeddebat over de brexit stemde een meerderheid van 328 parlementariërs voor het wijzigen van de politieke agenda van vandaag. 301 leden waren tegen.

Het ging hard tegen hard in het Britse parlement:

Britse Lagerhuis bezorgt premier Johnson gevoelige nederlaag

Tegenstanders van een no-deal-brexit kunnen nu vandaag een wetsvoorstel indienen dat Johnson niet zint. In die wet wordt de premier gedwongen om in Brussel te vragen om de brexit-datum met drie maanden uit te stellen, tenzij er de komende weken nog een deal wordt gesloten.

Johnson heeft gezegd dat zo'n verzoek om uitstel desastreus zou zijn voor de Britse onderhandelingspositie in Brussel. Hij wil hoe dan ook op 31 oktober de Europese Unie verlaten. Volgens hem betekent de uitkomst van vanavond "meer getreuzel, meer verwarring en meer vertraging". De premier gaat een motie indienen voor nieuwe verkiezingen, zei hij na de stemming. "In Brussel ga ik voor een deal en ik geloof dat ik die deal kan bereiken."

Johnsons regering verloor haar meerderheid in het parlement door het vertrek van het Conservatieve parlementslid Phillip Lee naar de Liberal Democrats. Na de stemming heeft de Conservatieve Partij 21 rebellerende parlementsleden uit de partij gezet: zij steunden de motie. Onder de verbannen leden zijn onder anderen Philip Hammond en Nicholas Soames, de kleinzoon van Winston Churchill.

Volgens correspondent Tim de Wit "schudt de partij op zijn grondvesten":

Voor nieuwe verkiezingen heeft Johnson een meerderheid van twee derde in het Lagerhuis nodig, legt De Wit uit. Die meerderheid lijkt er niet te zijn. "Een puinhoop dus. We hebben geen idee waar het land aan toe is."

Vanwege het begin van het nieuwe parlementaire jaar zullen weer veel ogen gericht zijn op de excentrieke Lagerhuis-voorzitter John Bercow. We maakten eerder dit portret:

Wie is toch die mister speaker?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl