NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Johnson verliest opnieuw: na brexit-uitstel-wet ook geen nieuwe verkiezingen

 • Het Britse Lagerhuis heeft vanavond een wet aangenomen die de brexit-deadline van 31 oktober moet uitstellen om zo een no-deal-brexit te voorkomen
 • De wet is een nederlaag voor premier Johnson: hij wil de EU per 31 oktober desnoods met een no-deal verlaten
 • De brexit wordt pas echt uitgesteld als ook het Britse Hogerhuis en alle 27 Europese leiders akkoord gaan
 • Na de stemming riep premier Johnson op tot nieuwe verkiezingen, maar daar stemde het Lagerhuis niet mee in.
Liveblog gesloten
 • Twee keer verlies voor Johnson

  Het Britse Lagerhuis nam vandaag een wet aan die de brexit-deadline van 31 oktober moet uitstellen om zo een no-deal-brexit te voorkomen. Dit zal pas daadwerkelijk gebeuren als ook het Britse Hogerhuis en alle 27 Europese leiders akkoord gaan met uitstel. Het Hogerhuis is inmiddels begonnen met debatteren en zal dit waarschijnlijk de hele nacht volhouden.

  De komst van de wet is een nederlaag voor premier Johnson; hij wil de EU per 31 oktober desnoods met een no-deal verlaten. Na de stemming over de wet riep Johnson op tot nieuwe verkiezingen, maar daar stemde het Lagerhuis niet mee in.

 • Video: de uitslag

  Bekijk hier het moment dat het Britse Lagerhuis stemde over nieuwe verkiezingen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Lagerhuis stemt: geen meerderheid voor nieuwe verkiezingen
 • Uitslag: geen nieuwe verkiezingen

  Het Lagerhuis heeft het verzoek om nieuwe parlementsverkiezingen te houden in het Verenigd Koninkrijk afgewezen. Er was geen meerderheid.

  Premier Johnson riep op tot nieuwe verkiezingen nadat het Lagerhuis vanavond een wet had aangenomen die brexit-deadline van 31 oktober moet uitstellen.

 • Lagerhuis stemt

  Het Lagerhuis stemt nu over het houden van nieuwe verkiezingen. Uitslag volgt zo.

 • Twee derde Lagerhuis moet instemmen

  Bij de stemming straks over het verzoek van premier Johnson om nieuwe verkiezingen te houden, moet twee derde van het Lagerhuis instemmen. Het Hogerhuis hoeft er niet ook nog over te stemmen, dus bij een voldoende meerderheid worden er in het Verenigd Koninkrijk op 15 oktober nieuwe verkiezingen gehouden.

 • Stemming verwacht om 22.30 uur

  Een stemming over het houden van nieuwe verkiezingen wordt verwacht om 22.30 uur, de uitslag een kwartier later.

 • Lagerhuis nu in debat over nieuwe verkiezingen

  Het Britse Lagerhuis debatteert over het houden van nieuwe verkiezingen. Premier Johnson wil die graag houden op 15 oktober.

 • Corbyn: 'Waar is het plan?'

  Labourleider Corbyn spreekt nu het Lagerhuis toe. Hij zei dat de premier nu eindelijk eens moet vertellen welke strategie hij heeft voor de brexit. "Hij kan ons die niet vertellen en een nog groter probleem is dat hij het de EU ook niet kan vertellen."

  "Het is net als de nieuwe kleren van de keizer - er is helemaal niets", zei Corbyn. De Labour-leider zei ook dat het parlement moet beslissen over het houden van nieuwe verkiezingen.

  Bekijk hier de toespraak van Corbyn:

 • Premier Johnson wil nieuwe verkiezingen

  Premier Johnson spreekt het Lagerhuis toe. Hij zegt dat de zojuist aangenomen wet ervoor zorgt dat de onderhandelingen over een brexit nog tot volgend jaar of zelfs nog jaren kunnen duren. Johnson vraagt het Lagerhuis om nieuwe verkiezingen uit te schrijven omdat het nu voor de overheid onmogelijk is om te regeren.

  Bekijk hier de toespraak van Johnson:

 • Uitslag: Lagerhuis stemt voor

  Het Britse Lagerhuis heeft ingestemd met een wet die de brexit van 31 oktober moet uitstellen.

  317 parlementariërs stemden voor, 299 stemden tegen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Het Lagerhuis stemt voor uitstel van de brexit-deadline
 • Lagerhuis stemt nu

  Het Britse Lagerhuis stemt nu over de wet. Uitslag wordt omstreeks 20.45 uur verwacht.

  Correspondent Tim de Wit legt in de video hieronder uit hoe het verder moet als het Lagerhuis de wet aanneemt.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Het enige dat Johnson kan redden, zijn verkiezingen'
 • Eerst stemmen over amendementen

  Er wordt nu eerst gestemd over verschillende amendementen, pas daarna over de wet.

 • Lagerhuis gaat stemmen

  Uitslag wordt om 20.15 uur verwacht.

 • Stemming rond 20.00 uur verwacht

  Rond 20.00 uur zal het Britse Lagerhuis nogmaals stemmen over een wet die de brexit-deadline van 31 oktober moet uitstellen om zo een no-deal-brexit te voorkomen.

  Als het Lagerhuis de wet aanneemt is de brexit nog niet automatisch uitgesteld. Naast het Britse Hogerhuis moeten ook de 27 Europese leiders nog akkoord gaan met uitstel.

  De Europese Commissie maakte eerder vandaag bekend 600 miljoen uit te trekken om landen te kunnen helpen die last krijgen van de brexit. Het gaat onder andere om Nederland dat dan aanspraak kan maken op geld uit het solidariteitsfonds.

 • Hoop op nieuwe verkiezingen

  "Nee, nee, nee, nee, nee! De EU gaat ons geen redelijke deal geven, ze gaan ons onder hun controle houden", zegt Susan Nickolson tegen redacteur Jeroen Bosch. Nickolson is een van de demonstranten voor het Britse parlement. Ze hoopt dat als er nieuwe verkiezingen komen, Johnson een grote meerderheid zal krijgen om zo het VK alsnog uit de EU te halen.

  Susan Nickolson bij het Britse parlement NOS

  Een soortgelijk geluid, maar dan van de mensen die liever in de EU willen blijven, is ook te horen: