Thierry Baudet
NOS NieuwsAangepast

Baudet: ongeloofwaardig dat senatoren om koers zijn vertrokken

FvD-leider Baudet vindt het "jammer en moeilijk te begrijpen" dat twee senatoren overstappen naar de nieuwe Eerste Kamer-fractie van het geroyeerde lid Henk Otten. "Ze zeggen dat het is om de koers, maar de koers is niet veranderd. Er is bij Forum voor Democratie alle ruimte voor discussie en meningsverschillen."

Baudet reageert tegenover de NOS op een verhaal in De Telegraaf. Die krant meldde vanmorgen dat Dorien Rookmaker en Jeroen de Vries uit de fractie van Forum voor Democratie stappen en zich aansluiten bij Henk Otten. De voormalige penningmeester van de partij werd een maand geleden geroyeerd als lid omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan "ernstige financiële malversaties".

Otten zelf zegt dat er een conflict over de koers van Forum voor Democratie aan zijn royement ten grondslag lag. Hij verwacht dat meer FvD'ers zich bij hem zullen aansluiten. Baudet noemt dat "kwaadsprekerij" en "een poging om de aandacht af te leiden van het financiële conflict dat nu al een half jaar speelt".

Baudet vindt het jammer, maar noemt het geen ramp:

'Ik vind het jammer maar het is natuurlijk geen ramp'

Hij vindt het verhaal over de koers "op geen enkele manier geloofwaardig". Hij wijst op mensen als fractievoorzitter Paul Cliteur, senator Annabel Nanninga, Tweede Kamerlid Hiddema en Europarlementariër Derk Jan Eppink, die volgens hem ook regelmatig een afwijkende mening hebben. Dat is wat hem betreft prima. "Alle partijen hebben meerdere vleugels."

"Wat ook steekt", zegt Baudet, "is dat ze hun zetels meenemen. Die zetels zijn opgebracht door de kiezers." Hij vindt dat er sprake is van zetelroof.

Door het vertrek van de drie senatoren uit Forum voor Democratie gaat de Eerste Kamerfractie van twaalf naar negen zetels. Maar daar moet je volgens de partijleider geen halszaak van maken.

"Je moet dat niet overschatten. Voor een coalitiepartij is dat lastig, maar als oppositiepartij sta je toch al een beetje aan de zijlijn. Je moet gewoon zorgen dat je een duidelijk geluid laat horen. " Volgens hem krijgt het kabinet voor klimaat- en immigratiebeleid al voldoende steun van linkse oppositiepartijen als GroenLinks en de PvdA, dus wat dat betreft verandert er niks.

Verandert er eigenlijk iets in de Eerste Kamer door het besluit van Otten? Politiek verslaggever Ron Fresen legt uit:

Wat betekent dit voor de Eerste Kamer?

Overigens is Baudet voorlopig niet van plan om aangifte van fraude te doen tegen Otten. "We vinden een royement, iemand uit de partij zetten, een heel zware sanctie. En om dan ook nog een strafzaak te beginnen, dat is een ontzettend gedoe waar niemand op zit te wachten. Maar het is nog steeds een mogelijkheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl