Henk Otten (r) met Jeroen de Vries
NOS NieuwsAangepast

'Twee Forum-senatoren mee naar partij oud-FvD'er Henk Otten'

Eerste Kamerlid Henk Otten, die vorige maand werd geroyeerd als lid van Forum voor Democratie, neemt twee Forum-senatoren mee naar zijn nieuwe politieke partij. Otten retweette aan het begin van de nacht een artikel daarover van De Telegraaf, die als eerste over de kwestie had bericht.

Het gaat volgens De Telegraaf om Dorien Rookmaker en Jeroen de Vries, FvD-woordvoerder en vertrouweling van partijleider Thierry Baudet. De Vries heeft het artikel vannacht ook geretweet.

Hun overstap zou betekenen dat de Forum-fractie in de Eerste Kamer teruggaat naar negen zetels. De partij kwam bij de Eerste Kamerverkiezingen in mei met twaalf zetels binnen.

Stigma van nieuwe partijen

Volgens politiek verslaggever Wilma Borgman is de stap van Rookmaker opvallend. "Juist zij had zich bij het conflict tussen Otten en Baudet opgeworpen als bemiddelaar. Maar daarna werd ze rondom de breuk wel kritischer over Baudet. Dus misschien is dit wel een logische stap van haar."

Dat De Vries aan de kant van Otten stond, was al eerder bekend, zegt Borgman. "Toch blijft ook dat opmerkelijk, want De Vries was, net als Otten en Baudet, vanaf het eerste moment betrokken bij Forum voor Democratie en stond in de boeken als vertrouweling van Baudet."

Baudet zegt in De Telegraaf niet op de hoogte te zijn gebracht. "Voor zover ik weet, is er niemand overgestapt", wordt hij geciteerd. "Maar als mensen een nieuwe partij willen oprichten, moeten ze dat vooral doen."

"Het pijnlijke is dat Forum juist vanaf het begin heeft willen voorkomen dat het stigma van nieuwe partijen ook voor hen zou gelden, namelijk dat er ruzie, gedonder en scheuringen zouden ontstaan", zegt Borgman. "We moeten nu vaststellen dat dat precies is wat er is gebeurd."

Speerpunten

Otten was mede-oprichter van Forum voor Democratie, maar raakte met Baudet in conflict over de koers en de structuur van de partij. Eind juli werd het Eerste Kamerlid geroyeerd, volgens Forum vanwege een "vermoedelijke poging tot fraude met overheidssubsidie". Otten sprak toen van smaad en behield zijn zetel in de senaat.

Kort daarna liet Otten weten met een eigen partij te komen. Ook hintte hij erop dat andere Forum-senatoren hem zouden volgen. De speerpunten van de partij worden volgens Otten beter bestuur, koopkrachtverbetering, het klimaat- en het immigratiebeleid. Een naam is er nog niet.

Bekijk hieronder een uitgebreid interview met Henk Otten in Nieuwsuur van eind juli:

Henk Otten uit felle kritiek op Thierry Baudet

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl