NOS Nieuws

Wekdienst 16/8: Thijs H. voor de rechter en 's werelds grootste koi show begint

Goedemorgen! Vandaag is de eerste openbare zitting in de rechtszaak tegen Thijs H.. Hij wordt verdacht van het doden van drie wandelaars op de Brunssummerheide en in Den Haag. In Arcen begint volgens de organisatie de grootste koi show ter wereld.

De dag begint zonnig en het wordt 22 graden. Later vanmiddag wordt het bewolkt en 's avonds volgt er regen. Het wordt 20 tot 23 graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Thijs H. staat vandaag voor het eerst voor de rechter in een openbare zitting. De rechtbank heeft hem verplicht bij de zaak aanwezig te zijn.
  • De rechtbank op Curaçao oordeelt of oud-minister van Financiën George Jamaloodin opdracht gaf voor de moord op politicus Helmin Wiels. Het OM eist 30 jaar cel tegen Jamaloodin.
  • In Arcen begint de grootste koi show ter wereld. Elk jaar zwemt daar voor een kapitaal aan Japanse kleurkarpers rond.

Wat heb je gemist?

Noord-Korea heeft fel gereageerd op het voorstel van de Zuid-Koreaanse president Moon om te streven naar één verenigd Koreaans schiereiland in 2045. De Noord-Koreanen hebben bekendgemaakt de vredesbesprekingen met het zuiden te staken.

Moon deed zijn uitspraak gisteren tijdens de viering van de Zuid-Koreaanse onafhankelijkheid van Japan. Hij zei daar de honderdjarige viering van de deling van Korea in 2045 te willen aangrijpen om de twee landen weer één te maken.

De noorderburen zien dat voorlopig niet zitten. Het land meldt dat er geen sprake zijn van vredesbesprekingen zolang het zuiden samen met de Verenigde Staten militaire oefeningen houdt.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Zo'n 500 wetenschappers en artsen op het gebied van slaap maken zich zorgen om het gebruik van melatoninepillen als slaapmiddel. Nu ligt het nog in de schappen bij de drogist, maar de experts zouden het liefst zien dat het alleen nog met goede begeleiding en op doktersrecept te krijgen is bij de apotheek.

"Bij verkeerd gebruik van melatonine kunnen mensen juist hun slaap gaan tegenwerken", zegt slaapprofessor Ysbrand van der Werf. "De werking is eigenlijk niet om beter te slapen, maar om je biologische klok te verzetten."

NOS Stories zocht uit waarom veel mensen melatonine gebruiken als slaapmiddel en wat de gevolgen kunnen zijn:

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl