NOS Nieuws

Siberië kampt met extreme bosbranden, rookwolken én overstromingen

Het is een zomer van extreem natuurgeweld in de Russische regio Siberië. Verspreid over het noorden staat een bosgebied ter grootte van ongeveer Nederland in brand. Terwijl in het zuiden 25 mensen zijn omgekomen door overstromingen na hevige regenval.

Volgens klimatoloog Jelena Kotsjoegova van de Universiteit van Irkoetsk waren deze natuurrampen te verwachten. "Dat de aarde opwarmt, is geen geheim. Die opwarming gaat nog veel sneller in Rusland: 1,5 tot 2 keer zo snel. Vooral in regio's als Oost-Siberië."

Correspondent David Jan Godfroid sprak met slachtoffers van het natuurgeweld:

'Het was een zondvloed, de druppels waren zo groot als mijn vinger'

Ruim 30.000 mensen in de regio Irkoetsk moesten vluchten vanwege de overstromingen. Volgens The Moscow Times kwamen 11.000 huizen onder water te staan. Zulke zware overstromingen zijn hier zeldzaam en zeker rond deze tijd van het jaar.

Milieuorganisaties zien een verband tussen de houtkap en de overstromingen. De grond zou veel minder water aankunnen doordat grote gebieden bos zijn gekapt. Hout is een belangrijk exportproduct voor Rusland. De autoriteiten zeggen dat sommige bosbranden zijn aangestoken om illegale houtkap te verbergen.

'Bosbranden van ongekende omvang'

Vanwege de omvang van de bosbranden kampt een aantal steden met dikke rookwolken en smog. "Er zijn geen bosbranden in de directe omgeving, maar de rook wordt naar de stad geblazen", zei klimaatwetenschapper Sander Veraverbeke eind juli tegen de NOS.

Niet alleen in Siberië, maar ook in andere delen van de Poolcirkel zijn een aantal grote branden. Volgens de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) is de omvang ongekend. De branden stoten bijzonder veel CO2 uit en dragen zo weer bij aan de opwarming van de aarde.

Bekijk hier de reportage over de branden op de Poolcirkel van eind juli:

Zo zien de branden op de Poolcirkel eruit

Moskou heeft voor het getroffen gebied de noodtoestand afgekondigd. Vorige week heeft president Poetin het leger ingezet om de branden te bestrijden. Volgens de overheid is nu ongeveer een kwart van de bosbranden geblust.

"Het is te verwachten dat er de komende 100 jaar meer natuurrampen zullen voorkomen in onze regio", sluit klimatoloog Kotsjoegova af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl