NOS Nieuws

Poetin zet leger in bij blussen van enorme bosbranden

Het Russische leger gaat helpen bij het bestrijden van de bosbranden in Siberië en het oosten van Rusland. Er staat een gebied ter grootte van België, zo'n 30.000 vierkante kilometer, in brand.

De inzet van het leger gebeurt in opdracht van president Poetin. Militaire transportvliegtuigen en helikopters worden ingezet om water op de branden te storten.

"De vraag is of dit veel gaat helpen", zegt correspondent David Jan Godfroid. "De brand woedt in een enorm gebied, ook in delen waar geen wegen zijn. Dan moet je wel blussen met vliegtuigen, maar je kunt je afvragen of de tien vliegtuigen die beschikbaar zijn gesteld, voldoende zijn."

In vijf regio's in Rusland geldt inmiddels de noodtoestand. Tot nu toe zijn er geen gewonden gemeld, maar de rook van de branden, die worden verspreid door de harde wind, zorgt voor dikke smog in steden in de buurt.

"Er zijn steden en dorpen in Siberië waar je door de smog de overkant van de straat bijna niet meer kan zien", zegt Godfroid. "Als de wind gaat draaien is er een mogelijkheid dat die smog wordt verspreid naar steden in het Europese deel van Rusland, zoals Moskou en Sint-Petersburg."

De branden zijn waarschijnlijk veroorzaakt door blikseminslag tijdens 'droge' onweersbuien. Dat gebeurt vaker, zegt Godfroid. "Maar dit jaar is er wel degelijk meer brand en die branden duren langer dan normaal. De schaal is ongekend en het is de vraag of flora en fauna hier op den duur nog van kunnen herstellen."

'Moeilijke situatie'

Premier Medvedev brengt op dit moment een bezoek aan de regio Krasnojarsk, waar ook bosbranden woeden. Godfroid: "Volgens Medvedev worden de branden veroorzaakt door onder meer klimaatverandering en natuurorganisaties als Greenpeace zijn dat met hem eens. Je ziet het ook aan de permafrost, de continu bevroren bodem in grote delen van Siberië. Die begint in de zomer te smelten en dat is een aanwijzing dat het aanzienlijk warmer is."

Begin deze week wilden de autoriteiten nog niet ingrijpen bij branden die woeden in afgelegen delen, omdat daar geen sprake zou zijn van bedreiging van de volksgezondheid. Een petitie waarin Russische autoriteiten wordt gevraagd actie te ondernemen, is inmiddels al ruim 860.000 keer getekend.

De bosbranden zorgen voor veel smog en rookoverlast:

Veel smog door branden in Oost-Siberië

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl