FBI-onderzoek naar 'binnenlands terrorisme' bij aanslag festival Californië
De FBI onderzoekt nu ook bij de aanslag op het knoflookfestival in Californië of er sprake was van 'binnenlands terrorisme'. Dat doet de federale politiedienst ook bij de aanslag van afgelopen weekeinde in de Texaanse stad El Paso. Bij beide aanslagen was mogelijk sprake van een terroristisch motief, zegt de FBI.
Verder was de man die zondag negen mensen doodschoot bij een bar in Dayton in de staat Ohio ook "meerdere gewelddadige ideologieën aan het onderzoeken", aldus de FBI. Hierbij spreekt de dienst alleen nog niet over mogelijk binnenlands terrorisme. De FBI ondersteunt de politie bij de onderzoeken naar de drie aanslagen.
Volgens correspondent Marieke de Vries is het nieuw om deze aanslagen zo snel te beschouwen als terreurdaad. "Maar het is wel de beweging die verwacht werd."
FBI-directeur Christopher Wray zei in april al dat gewelddadige extremisten van eigen bodem een topprioriteit zijn, maar volgens experts heeft de FBI er altijd moeite mee gehad om dergelijke aanslagen als terreur te zien. Dat lijkt met de nieuwe onderzoeken te zijn veranderd. "Nu staat de FBI op scherp en daarmee komt het binnenlands terrorisme op de lijst met prioriteiten," zegt De Vries.
Extreemrechtse teksten
Bij de aanslag op het zogenoemde Gilroy Garlic Festival in Californië kwamen eind juli drie mensen om het leven. En de 19-jarige dader Santino William Legan had nog meer doelwitten op het oog, blijkt uit onderzoek. Er is een lijst gevonden waarop meerdere religieuze en federale gebouwen stonden. Volgens de FBI was Legan "gewelddadige ideologieën aan het onderzoeken", maar is het motief voor de aanslag nog onduidelijk.
Ook de aanslag in El Paso van zaterdag, waarbij 22 mensen om het leven kwamen onder wie acht Mexicanen, wordt als een terreurdaad beschouwd. De 21-jarige schutter plaatste kort voor zijn daad op forumwebsite 8chan een manifest vol extreemrechtse teksten. Ook waarschuwde hij in zijn manifest voor 'omvolking'.
Terrorisme-expert Jelle van Buuren legt in Nieuwsuur uit waar de term 'omvolking' vandaan komt:
De dader van de aanslag in Dayton, waarbij negen mensen werden omgebracht, volgde ook "een gewelddadige ideologie", aldus de FBI. De 24-jarige Connor Betts schoot met een geweer onder meer zijn eigen zus dood. Er is geen bewijs dat het motief voor deze aanslag racistisch was. Ook is er geen bewijs dat de schutter tot zijn daad werd aangezet door de aanslag in El Paso dertien uur eerder.
Betts liet zich op Twitter negatief uit over rechtse politici en strenge immigratiewetten. Aan linkse politici schreef hij juist steunbetuigingen. Ook had de 24-jarige schutter "een obsessie met aanslagen en had hij al gezegd dat hij dit ook wilde doen", aldus de FBI.
President Trump brengt vandaag een bezoek aan Dayton en reist daarna waarschijnlijk door naar El Paso. Eerder zei Trump al dat hij wil dat de Amerikaanse wetgeving wordt aangepast, zodat daders van aanslagen als die van afgelopen weekend makkelijker de doodstraf kunnen krijgen, "zonder dat het proces vervolgens jaren duurt."