NOS Nieuws

Wekdienst 30/6: TT in Assen en overleg in Brussel over topfuncties

Goedemorgen! Vandaag is in Brussel een extra top van EU-leiders. De regeringsleiders praten over de topfuncties. In Assen is de jaarlijkse TT.

Veel zon, maar later ook wat wolken. Met een stevige wind van zee wordt het 20 graden op het strand, tot 30 in het oosten. Na het weekend geregeld zon, lokaal een buitje en met 18 tot 23 graden wat koeler.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Brussel is een extra top van EU-leiders. De regeringsleiders praten over de topfuncties, waaronder een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Frans Timmermans is daarvoor in de race.
  • Brullende motoren in Assen, waar de jaarlijkse TT is. De organisatie probeert meer vrouwen naar het motorevenement te krijgen.
  • Om 15.10 uur is in het Oostenrijkse Spielberg de start van de negende grand prix van het Formule 1-seizoen. Max Verstappen start vanaf de tweede plaats. De verwikkelingen op de Red Bull Ring zijn live te volgen via het blog op NOS.nl en in de NOS-app.

Wat heb je gemist?

Een Poolse minister dreigt met een boycot tegen winkelketen IKEA, na het ontslag van een medewerker die kritiek had op een lhbti-evenement van het bedrijf. IKEA wilde solidariteit tonen met de Poolse lhbti-gemeenschap, maar de katholieke medewerker was het daar niet mee eens, en zette op het intranet van het bedrijf Bijbelse teksten over moorden op homo's. Toen hij die niet wilde weghalen, werd hij ontslagen.

De man krijgt steun van de Poolse minister van Justitie, die vindt dat buitenlandse bedrijven mensen met andere ideeën discrimineren.

Ander nieuws uit de nacht:

  • De zoektocht naar een vermiste Belg in Australië is nieuw leven ingeblazen, met de komst van drie Belgische agenten. Die zijn naar Australië gestuurd om te helpen bij de zoektocht naar de backpacker.
  • Saudi-Arabië heeft naar eigen zeggen twee drones van de Houthi-rebellen uit buurland Jemen uit de lucht gehaald. De Houthi's zouden met de drones een aantal vliegvelden willen aanvallen, maar voor dat kon werden ze al uit de lucht geschoten.
  • In de bergen bij Los Angeles is een 73-jarige Amerikaan teruggevonden die al een week werd vermist. De wandelaar raakte op 22 juni de groep kwijt waarmee hij aan het hiken was op de 2400 meter hoge Mount Waterman.

En dan nog even dit:

Het kabinet gaat toch kijken naar drie vormen van rekeningrijden, staat in het klimaatakkoord. Econoom Mathijs Bouman neemt ze door:

De drie modellen voor rekeningrijden waar het kabinet naar kijkt

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl