Premier Mark Rutte met commissievoorzitter Juncker bij het verlaten van de Europese Top in Brussel
NOS NieuwsAangepast

EU-top voorbij: geen deal over belangrijke functies

De leiders van de EU-lidstaten hebben op een top in Brussel geen akkoord bereikt over de benoemingen voor enkele belangrijke functies. Onder meer de benoeming van een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie stond op de agenda.

De regeringsleiders hebben tot ongeveer 2.00 uur 's nachts vergaderd over de benoemingen. Na afloop zeiden premier Rutte en EU-president Tusk dat er voor geen enkele kandidaat een meerderheid was. Volgens de Estse premier Juri Ratas liggen alle namen nog op tafel.

De Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Macron zeiden dat het beter was om een paar dagen te wachten dan om nu overhaaste besluiten te nemen.

Nieuwe top

Op 30 juni volgt er een nieuwe top, waar de EU-leiders verder praten over de invulling van de functies. Dan moet onder meer ook een nieuwe EU-buitenlandchef en een nieuwe voorzitter van de Europese Raad worden aangewezen.

Frans Timmermans is een van de kandidaten die in de race is voor de functie van voorzitter van de Europese Commissie. De PvdA-politicus heeft onder meer concurrentie van de Duitse christendemocraat Manfred Weber.

Volgens Rutte kan het nog alle kanten op. "Je kunt niet zeggen dat de kansen voor Timmermans kleiner zijn geworden, je kunt alleen maar zeggen dat het nu niet gelukt is."

Vreselijk ingewikkeld

Rutte noemt de reeks benoemingen onvoorspelbaar en "vreselijk ingewikkeld" en hij vergelijkt het met kabinetsformaties. "In Nederland doen we er zeven maanden over. Dus het kan wel, maar het kost zoveel tijd. Ik wil ook wel eens wat anders doen."

Tot de volgende top zit de premier niet stil. "We gaan de komende dagen weer bellen, praten en duwen. We hopen dat er dan wel een muis door het gaatje schiet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl