Aan tafel bij de EU-top? Mobieltjes uit
Telefoon inleveren en dan pas aan tafel. Het protocol op de EU-top is streng. De leiders mogen vanavond tijdens het diner, waar gesproken wordt over de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, geen smartphone in de buurt hebben. Voor de zekerheid wordt het signaal in de vergaderzaal sterk verstoord.
Ook buiten de zaal is het niet mogelijk om te bellen. Pas na een kleine wandeling pikt de telefoon het netwerk weer op en kunnen er weer berichten worden verstuurd.
Doorbraak forceren
Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad, wil namelijk voorkomen dat er vanuit de vergaderzaal wordt gelekt. Hij weet dat de leiders gek zijn op hun mobiele telefoons en er vaak een sport van maken om als eerste op Twitter te berichten dat de top klaar is.
Maar via het mobieltje wordt er ook vaak overlegd met medewerkers. Diplomaten in Brussel vinden de smartphone-blokkade dan ook een minder goed idee. Ze blijven graag op de hoogte en geven via sms'jes of appjes gevraagd en ongevraagd advies.
Maar nu moeten de EU-leiders het zelf doen. En dat is precies de bedoeling van Tusk. Hij wil een doorbraak forceren, want de procedure zit muurvast.
Patstelling
Zowat elke politieke familie heeft zich ingegraven rondom de eigen kandidaat-voorzitter. De christendemocraten steunen de Duitser Manfred Weber. De sociaaldemocraten staan pal achter de Nederlander Frans Timmermans en de liberalen hebben de Deense Eurocommissaris Margrethe Vestager.
Vandaag verklaarden de fractievoorzitters van de sociaaldemocraten en liberalen in het Europees Parlement nog dat ze onder geen beding Weber zouden steunen als hij wordt voorgedragen.
Het kiezen van een nieuwe paus gaat vaak sneller dan dit soort benoemingen.
Maar wat dan? Bondskanselier Merkel zei vooraf dat met zowel de wensen van de regeringsleiders als met de wensen van het parlement rekening gehouden moet worden. Dat zou een streep door de naam van Weber betekenen, maar ook de andere kandidaten (Timmermans en Vestager) kunnen in het parlement niet op een meerderheid rekenen.
Volgens Merkel is het niet noodzakelijk om vandaag een besluit te nemen. "We hebben nog tijd", zei ze voorafgaand aan de vergadering. De Ierse premier Leo Varadkar verzuchtte dat het heel lastig gaat worden. "Het kiezen van een nieuwe paus gaat vaak sneller dan dit soort benoemingen." Ook premier Rutte ziet nog geen beweging.
Maar misschien wordt de patstelling vanavond zonder telefoons plots doorbroken .