De uitvaart van Walter Lübcke, vorige week donderdag

Moord op Lübcke was vermoedelijk rechts-extremistische daad

Het Duitse Openbaar Ministerie gaat er bij de moord op de politicus Walter Lübcke van uit dat het om een daad met een rechts-extremistische achtergrond gaat. Het baseert dat op "meningen en opvattingen" waar de 45-jarige Stephan E. "openlijk" blijk van heeft gegeven. Onderzoek moet uitwijzen of dit inderdaad zo is.

De politie onderzoekt nog of E. hulp heeft gehad, maar op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat hij in een rechts-extremistisch netwerk zit.

Lübcke (65) werd begin juni vermoord, hij werd buiten zijn huis gevonden met een schotwond in zijn hoofd en overleed in het ziekenhuis. Verdachte Stefan E. komt uit Kassel, een stad in het midden van Duitsland waar Lübcke politiek actief was. De politie kwam de dader op het spoor via een dna-match.

Lang strafblad

De verdachte werd gisteren aangehouden. Verschillende Duitse media meldden vanochtend dat de man een lang strafblad heeft. Zo werd hij in 1993 opgepakt voor een incident met een bom bij een asielzoekerscentrum. De bom ging niet af. Daarvoor was hij al voor mishandeling, brandstichting en verboden wapenbezit bij de politie in beeld gekomen.

In 2009 nam hij deel aan een aanval van extreemrechts-aanhangers op een vakbondsvergadering in Dortmund. Vorig jaar zou hij op sociale media met politieke moord hebben gedreigd. "Of deze regering treedt snel af of er vallen doden", zou hij hebben geschreven.

Walter Lübcke stond op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis, in 2015, volop in de aandacht. Hij steunde het ruimhartige asielbeleid van bondskanselier Merkel en werd om die reden bedreigd. De bedreigingen kwamen uit extreem-rechtse hoek en werden zeer serieus genomen. Maar de dreiging zwakte ook weer af en hij stond niet meer onder politiebeveiliging op het moment dat hij vermoord werd.

Lübcke was actief als regeringsleider in de regio Kassel en parlementslid voor de CDU in het parlement van de deelstaat Hessen. Hij stond bekend als een toegankelijke politicus en een bruggenbouwer. Zijn dood werd in rechts-extremistische sociale media toegejuicht.

Risico's onderschat

Martina Renner, woordvoerder over rechts-extremisme voor Die Linke in de Bondsdag, constateert dat militante aanhangers van extreemrechts hun focus verleggen van aanvallen op asielzoekerscentra naar tegenstanders in de politiek.

Politici die een "humane" vluchtelingenpolitiek voorstaan, die zich tegen rechts keren en die democratische waarden verdedigen zijn volgens haar de nieuwe doelwitten. "Die willen ze nu raken, want die zijn volgens hen verantwoordelijk voor de 'anti-volkse' politiek." Ze is ervan overtuigd dat de risico's voor deze politici worden onderschat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl