Lübcke werd dood aangetroffen in de tuin van zijn woning Reuters

De Duitse politie gaat uit van een misdrijf bij de dood van CDU-politicus en regionaal bestuurder Walter Lübcke (65). Lübcke werd zondagochtend kort na middernacht door een medewerkers aangetroffen op het terras voor zijn huis in Kassel met een schotwond aan zijn hoofd. Hij overleed twee uur later in een ziekenhuis.

Volgens de politie is Lübcke van dichtbij neergeschoten. Zelfmoord wordt uitgesloten, maar verder wilde de politie nog niets zeggen. Er wordt naar 'alle richtingen' gekeken, waaronder een politiek motief, werd gezegd op een persconferentie. De politie zei niet wat Lübcke op het terras deed en ook niet of hij bezoek had gehad en of iemand het schot heeft gehoord.

Het wapen waarmee Lübcke is gedood, is nog niet gevonden. Opvallend is verder dat er ook geen andere sporen zijn aangetroffen.

Walter Lübcke stond in 2015, op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis, volop in de belangstelling. Hij steunde het ruimhartige asielbeleid van bondskanselier Merkel en werd om die reden bedreigd.

Lübcke was actief als regeringspresident in de regio Kassel en parlementslid voor de CDU in het Hessische deelstaatparlement. Hij stond bekend als een toegankelijke politicus en een bruggenbouwer.

STER reclame