V.l.n.r. Sven Romkes, Frances Vereijken, Rick Brink, Thijs de Lange, Sandra Ballij en Boaz Spermon
In samenwerking met
RTV Oost
NOS Nieuws

Wie wordt de eerste 'minister van Gehandicaptenzaken'?

Wie wordt de eerste Nederlandse 'minister van Gehandicaptenzaken'? Vanavond kiezen kijkers en een jury tijdens een speciale tv-show het nieuwe boegbeeld voor mensen met een handicap. Zes kandidaten dingen mee naar de titel, met én zonder beperking.

Het programma is onderdeel van een campagne van presentatrice Lucille Werner, die meer aandacht wil voor de bijna 2 miljoen gehandicapten in Nederland. Zij vindt dat er structureel te weinig aandacht is voor deze groep.

Het idee is dat de nieuwe 'minister' gaat lobbyen voor de groep. Ook zal de uitverkorene wetgeving ter discussie stellen en nieuwe ideeën tot uitvoering brengen. In het kabinet heeft minister De Jonge gehandicaptenzorg in zijn portefeuille.

Zelf geen handicap

Een van de kanshebbers is Frances Vereijken (25) uit Groningen. Ze heeft zelf geen handicap, maar zag wel van dichtbij welke uitdagingen en obstakels een handicap met zich meebrengt. Haar broer is namelijk meervoudig gehandicapt. Ook heeft Frances een master Global Mental Health op zak.

De Groningse kreeg van sommigen kritiek dat ze zelf geen beperking heeft, maar dat ziet ze anders. "Het voordeel daarvan is dat ik alle doelgroepen benader en iedereen in dit initiatief wil betrekken", zegt ze tegen RTV Noord.

Ook Sven Romkes (36) uit Assen doet een gooi naar het ministerschap. Ten gevolge van vroeggeboorte is hij spastisch, heeft hij een hersenbeschadiging en een chronische longaandoening.

Als minister van Gehandicaptenzaken wil Sven zich vooral richten op de thema's onderwijs en arbeidsmarkt. "Zo valt momenteel meer dan de helft van alle mensen met een handicap uit in het onderwijs, vooral door gebrek aan toegankelijke stageplaatsen. Dat moet anders", staat op zijn kandidaatspagina.

Romkes gaat er niet van uit dat hij wint, maar denkt wel een goede kans te maken. "We hebben heel goede kandidaten. Ik denk dat ik een van de sterkste, inhoudelijke kandidaten ben. Maar uiteindelijk moet het Nederlandse publiek stemmen", zegt hij tegen RTV Drenthe.

Gehandicapte kinderen

Een andere kandidaat is Rick Brink (33) uit Hardenberg. Hij is al jaren actief in de politiek en is fractievoorzitter van het CDA in de gemeenteraad. Brink is gehandicapt en zit in een rolstoel.

Als hij vanavond wint, wil hij zich vooral gaan inzetten voor kinderen. "Het is van groot belang dat gehandicapte kinderen volledig kunnen integreren in het onderwijs en de samenleving", zegt hij tegen RTV Oost. "Door het mogelijk te maken dat zij samen met andere kinderen kunnen spelen en naar school gaan, halen we ze uit het isolement en voorkomen we eenzaamheid."

De 3 andere kandidaten die voor de titel minister van Gehandicaptenzaken strijden zijn: Boaz Spermon (35 jaar) uit Amsterdam, Sandra Ballij (37 jaar) uit Amsterdam en Thijs de Lange (21 jaar) uit Zaandijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl