Initiatiefneemster Lucille Werner met Mirande, de winnaar van de titel Mis(s) 2017 ANP

Lucille Werner gaat op zoek naar 'minister van Gehandicaptenzaken'

time icon

Presentatrice Lucille Werner start een campagne waarin ze pleit voor meer aandacht voor mensen met een handicap. Onder meer via een tv-programma gaat Werner op zoek naar de 'minister van Gehandicaptenzaken', zei ze in talkshow Jinek.

In een beschrijving van het programma moet de nieuwe 'minister' "lobbyen, wetgeving ter discussie stellen, nieuwe idee├źn lanceren en goede plannen in de praktijk brengen".

Werner vindt dat er structureel te weinig inhoudelijke aandacht is voor de bijna 2 miljoen gehandicapten in Nederland. "Het is gewoon een grote, versnipperde brij als het gaat om gehandicaptenbeleid", zegt Werner, die zelf ook gehandicapt is. Ze liep bij haar geboorte een hersenbeschadiging op vanwege zuurstofgebrek.

Jinek
@JinekLive
''We hadden op het schoolplein een poppenhuis en ik moest het hondje spelen. Het lopen van mij zag er anders uit'', aldus @LucilleWerner bij #Jinek
4 maanden geleden

Volgens haar is er voor gehandicapten niet een centraal aanspreekpunt, waardoor mensen met een beperking vaak niet weten bij wie ze moeten zijn. Aan de andere kant is er bij niet-gehandicapten vaak weinig kennis over de vele verschillende soorten beperkingen, waardoor er weinig begrip is.

Nederland ligt op dit vlak ook achter met het buitenland, benadrukt Werner. Landen als bijvoorbeeld India en Honduras hebben wel aparte ministeries voor Gehandicaptenzorg. "Er is gewoon maatwerk nodig", zegt de 51-jarige presentatrice.

Mis(s)verkiezing

Ze vraagt al jaren aandacht voor mensen met een beperking. Zo heeft ze haar eigen Lucille Werner Foundation, waarmee ze een positieve beeldvorming voor mensen met een handicap nastreeft. In 2017 presenteerde ze het programma Mis(s)verkiezing, een missverkiezing voor vrouwen met een handicap.

Formeel heeft minister Hugo de Jonge als Volksgezondheid, Welzijn en Sport de gehandicaptenzorg onder zijn hoede. Hij liet in Jinek weten "een kop koffie" met Werner te willen drinken.

STER Reclame