Noortje van Lith
NOS Nieuws

Geen lager loon gehandicapten, 'maar problemen nog niet opgelost'

Het plan om arbeidsgehandicapten minder te betalen dan het minimumloon gaat helemaal van tafel, maakte het kabinet gisteren bekend. Dat komt deels door de vele protesten tegen het voorstel, ook van gehandicapten zelf.

Een van de aanjagers van de protestacties was de 21-jarige Noortje van Lith. Ze heeft cerebrale parese, een ontwikkelingsstoornis, waardoor ze in een rolstoel zit. Dit voorjaar stuurde ze een pittige brief aan premier Rutte, waarin ze zich kritisch uitsprak tegen het plan.

Van Lith is tevreden dat het wetsvoorstel nu van tafel is. "Ik vond het erg oneerlijk dat mensen met een beperking zoals ik onder het minimumloon betaald mogen gaan worden, zelfs als ik straks mijn hbo-studie afgerond heb", vertelt ze in het NOS Radio 1-Journaal. Dit jaar is ze begonnen met de opleiding Human Resource Management.

In de brief aan Mark Rutte, die ze in april dit jaar postte op social media, schreef Van Lith hoe ze moet knokken voor een stageplek of een baan. "Als ik ergens solliciteer en ik schrijf dat ik in een rolstoel zit, denken de werkgevers vaak meteen 'hmm, moeten we die wel aannemen?' Daar loop ik tegenaan."

In Nederland zijn er ongeveer 200.000 mensen met een verstandelijke, lichamelijke of psychische beperking. "Dat maakt het moeilijker om mee te komen op de arbeidsmarkt", vertelt politiek commentator Marleen de Rooy. "Nu zit de helft van die mensen op de bank. Het kabinet wilde meer van die mensen aan het werk krijgen, door het toe te staan dat mensen onder het minimumloon werken."

Volgens De Rooy is het best opmerkelijk dat het wetsvoorstel niet doorgaat. "Het stond namelijk al in het regeerakkoord en de hele zomer heeft er een team ambtenaren gewerkt aan de uitwerking ervan. Maar het was een grote maatregel, voor een kwetsbare groep in de samenleving, zonder enig draagvlak: niet bij veel politieke partijen, maar ook niet bij gemeenten en de gehandicapten zelf. Daarom was het voor staatssecretaris Van Ark erg moeilijk om door te zetten."

Hoewel het voorstel van tafel is, blijft Van Lith de plannen van de staatssecretaris over loonkostensubsidie in de gaten houden. "Ik denk dat de problemen nog niet helemaal zijn opgelost. Het kabinet zou werkgevers vooral goed moeten voorlichten over hoe ik met mijn arbeidshandicap ingezet kan worden. Met subsidie kunnen er aanpassingen gedaan worden die het voor een werkgever makkelijker maken om mensen met een beperking aan te nemen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl