NOS Nieuws

Wekdienst 2/5: rapport over mensenhandel en India maakt zich op voor zware orkaan

Goedemorgen! Volgens de Nationaal Rapporteur Mensenhandel is het hard nodig dat meer zaken over arbeids- en criminele uitbuiting voor de rechter komen en het oosten van India maakt zich op voor een orkaan.

De dag start met zon en enkele wolkenvelden. Later op de dag komt er meer bewolking en trekken er pittige buien over van west naar oost, mogelijk met lokaal onweer. Voor de buien uit wordt het op de meeste plaatsen 12 tot 15 graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Een enorme orkaan nadert de Indiase deelstaat Odisha, in het oosten van het land. Om te voorkomen dat er slachtoffers vallen worden honderdduizenden mensen geëvacueerd.
  • De Dadermonitor Mensenhandel verschijnt vandaag. Volgens de Nationaal Rapporteur Mensenhandel is het hard nodig dat meer zaken over arbeids- en criminele uitbuiting voor de rechter komen.
  • Ook is het vandaag de 500ste sterfdag van een van de grootste uitvinders en kunstenaars ooit: Leonardo da Vinci.

Wat heb je gemist?

BNNVARA vreest dat Matthijs van Nieuwkerk naar een commerciële zender vertrekt vanwege de salarisregels. Mediadirecteur Gert-Jan Hox pleit daarom in het Algemeen Dagblad voor een uitzondering op de balkenendenorm voor nieuwe contracten van NPO-presentatoren.

Volgens Hox is het salaris van Van Nieuwkerk de afgelopen jaren al gedaald van ruim een half miljoen naar 363.000 euro. In 2020 loopt zijn contract af en volgens de regels zou hij dan terug moeten naar het ministerssalaris van ruim 190.000 euro.

"Dat is een grote zorg", zegt Hox. "Aan dit soort mensen, ook aan Eva Jinek bijvoorbeeld, wordt dagelijks getrokken door commerciële partijen. Daar kunnen ze zo 2 à 3 keer meer verdienen."

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Bij een politie-oefening in Antwerpen zijn per ongeluk twee mensen opgepakt die niets met de oefening te maken hadden. De oefening was vorige week, maar het verhaal komt nu naar buiten omdat een van de twee zijn verhaal deelt. "Ik zat in mijn wagen samen met een collega toen negen zwaarbewapende agenten op ons af kwamen", schrijft Hamed Jabarkhel op Facebook. "In de gietende regen werd ik op de grond geduwd en kreeg ik handboeien om."

Toen hij vroeg waarom ze werden opgepakt, reageerden agenten volgens hem met: "zwijg of ik schiet" en "zwijg of ik steek u in den bak". De Antwerpse politie zegt de fout te betreuren en gaat excuses aanbieden.

De politie-oefening van vorige week bij het Antwerpse Sportpaleis

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl