NOS Nieuws

Wekdienst 19/3: onderzoek naar motief dader Utrecht en vlaggen halfstok

Goedemorgen! Mogelijk wordt vandaag meer bekend over het motief voor de aanslag gisteren in de tram in Utrecht. En het is de dag voor de Provinciale Statenverkiezingen. Gisteren is de campagne stilgelegd vanwege de gebeurtenissen in Utrecht. Wordt er vandaag nog campagne gevoerd?

De dag start zonnig. Later op de dag ontstaan er stapelwolken en vooral in de zuidelijke helft van het land is een bui mogelijk. De temperatuur loopt op naar 10 of 11 graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vandaag zal in het teken staan van de aanslag in Utrecht van gisteren. Mogelijk wordt er meer bekend over het motief van de dader.
  • Nederlandse vlaggen op overheidsgebouwen hangen halfstok en buurtcentra in Utrecht zijn open voor mensen die het gesprek aan willen gaan over de aanslag.
  • Tegelijkertijd is het de laatste dag voor de Provinciale Statenverkiezingen van morgen. Wordt de campagne vandaag weer opgepakt?

Wat heb je gemist?

Gisteravond is er nog veel bekend geworden over de verdachte van de aanslag in Utrecht Gökmen T (37). Hij zat tot voor kort in hechtenis. Ook is inmiddels duidelijk dat de politie gistermiddag een inval heeft gedaan in zijn woning in de wijk Overvecht.

Gökmen T. kwam sinds 2012 zes keer in aanraking met justitie. Bekenden van de verdachte zeggen dat het bergafwaarts met hem ging na de scheiding van zijn vrouw, twee jaar geleden. In sommige periodes leefde hij als een vrome moslim. Op andere momenten zou hij juist drinken. Verder zou zijn familie een salafistische sekte aanhangen. Daar zou vooral zijn broer actief in zijn.

Over het motief van T. is nog niets bekend. Volgens de NCTV kan een terroristisch motief niet worden uitgesloten. Lees hier meer over wat we over de verdachte weten.

Ook vandaag is er een liveblog met al het nieuws naar aanleiding van de aanslag van gisteren in Utrecht. Je leest het hier.

Nicky probeerde slachtoffer te helpen

Nicky van Grinsven was gisteren in de buurt van het 24 Oktoberplein aan het werk toen hij buiten een meisje hoorde schreeuwen. "Echt een schreeuw waarvan je weet dat ze echt in problemen is. Dat ze echt hulp nodig heeft."

Toen hij het meisje probeerde te helpen, werd er op hem geschoten. "Ik heb de kogels een meter bij mij vandaan in een autoruit zien slaan. Als-ie een meter naar rechts was gegaan, dan was ik zelf ook geraakt."

Nicky stond oog in oog met de dader: ik zag een meter van mij een kogel vliegen

Ander nieuws uit de nacht:

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl