Rookpluimen boven de plaats Baghouz na een aanval op het IS-bolwerk AFP

De veroordeelde Nederlandse IS-strijder Hatim R. heeft zich overgegeven aan de Syrisch-Koerdische strijdgroep SDF. Dat deed hij in de buurt van Baghouz, het laatste bolwerk van Islamitische Staat dat al weken wordt belegerd. Dat hebben zijn broer en zijn advocaat tegen de NOS gezegd.

Volgens advocaat Jeffrey Jordan bevindt R. zich nu nog in de buurt van Baghouz en staat hij op het punt te worden weggevoerd door de SDF. IS-strijders worden in bussen naar kampen gebracht.

Hatim R. werd in 2015 door een Nederlandse rechtbank bij verstek veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor deelname aan een organisatie met een terroristisch oogmerk. In 2017 werd hem het Nederlanderschap ontnomen. Vanwege zijn Marokkaanse moeder heeft hij volgens zijn advocaat nog wel de Marokkaanse nationaliteit.

"Zijn vrouw is om 15.00 uur gedood, om 16.00 uur meldde hij dat hij zich zou gaan overgeven", zei de broer gisteren tegen correspondent Marcel van der Steen. R. zou een baby van een paar dagen oud en een zoontje van 3 hebben.

Baghouz is al weken omsingeld door de SDF. Een door de Amerikanen geleide coalitie ondersteunt het offensief met vliegtuigen en artillerie. Volgens de SDF wordt de inname vertraagd door mijnen en tunnels die door IS zijn gelegd en gegraven.

Twee weken geleden gaven twee andere Nederlandse jihadisten zich al over: Mounir el K. en Abdellah R.

STER reclame