ANP
NOS NieuwsAangepast

Nederlanderschap van vier jihadisten ingetrokken

Minister Blok van Veiligheid en Justitie heeft het Nederlanderschap ingetrokken van vier uitgereisde jihadisten.

Volgens Blok hadden de vier zich aangesloten bij een terroristische organisatie in het buitenland en verblijven ze nu waarschijnlijk in Syrië.

Het is de eerste keer dat de minister van Veiligheid en Justitie deze bestuurlijke maatregel neemt op basis van een nieuwe wet. Die maakt het mogelijk maakt het Nederlanderschap in te trekken op grond van de nationale veiligheid, los van een eventuele veroordeling door een rechter.

Nederlandse en Marokkaanse nationaliteit

Het Nederlanderschap kan alleen worden afgenomen als mensen een dubbele nationaliteit hebben. Anders zouden ze stateloos worden. Alle vier betrokkenen hebben behalve de Nederlandse ook de Marokkaanse nationaliteit. Volgens Blok hebben ze zich zozeer gekeerd tegen "alles waarvoor we in Nederland staan", dat ze het Nederlanderschap niet meer waard zijn.

De betrokkenen zijn ook tot ongewenst vreemdeling verklaard; ze kunnen daardoor niet meer legaal naar Nederland of overige Schengenlanden.

Meer in het vizier

De intrekking van het Nederlanderschap gaat per direct in. De rechter zal het besluit nog toetsen. Blok zei dat hij nog meer jihadisten in het vizier heeft, tegen wie mogelijk dezelfde maatregel zal worden genomen.

De minister maakte vorige maand al bekend dat hij het Nederlanderschap zou afnemen van een onherroepelijk veroordeelde jihadist. Die mogelijkheid bestond al langer, maar was nog nooit gebruikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl